Bredvidläsning: Två afrikanska böcker

Jag har läst två afrikanska böcker, två helt olika böcker från två länder som många nog inte kan hålla isär: Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa. Alain Mabanckou är från Kongo-Brazzaville och han har skrivit en bok om sin uppväxt, Imorgon fyller jag 20. Fiston Mwanza Mujila är från Kongo-Kinshasa och har nyligen kommit ut med boken Tram 83 på svenska (Ramús förlag).

I morgon fyller jag tjugoImorgon fyller jag 20 av Alain Mabanckou är en uppväxtskildring om livet i en stad i Kongo-Brazzaville på 70-talet. Det är en tämligen klassisk barndomsberättelse och jag tyckte att den grep tag i mig och jag intresserade mig för hur det skulle gå för karaktärerna. Huvudpersonen, som nog har många likheter med författaren själv, lever med en mor som är faderns andra fru. Fadern är dessutom inte hans biologiska far, men han behandlar sonen som det. Hos den första frun finns det flera syskon som han står ganska nära. Det är en fin bok om relationer, föräldrar, tonårskärlek och svek. En mysig bok helt enkelt.

Tram 83Tram 83 av Fiston Mwanza Mujila är en helt annan typ av bok. Den utspelar sig i slummen bland kriminella och prostituerade och är en mer konstnärligt berättad historia om personer som både är trasiga och längtar bort. Den var betydligt jobbigare att ta sig igenom för mig, som hellre läser böcker av klassiska snitt. Den var inte direkt dålig, men jag fastnade aldrig för historien eller karaktärerna. Det är en samhällskritisk roman, men jag har för lite kunskaper om landet för att förstå alla nyanser.

2 kommentarer

 1. Jag tyckte mycket om Mabanckous bok, den var sorglig-rolig-bra.

   • Hanna15 april, 2016 kl. 10:30
    Författare
   • Svara

   Jag tyckte också om den! Den andra var däremot inte min kopp te.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.