Dangarembga, Tsitsi; Nervous conditions; 1988

Nervous conditionsNervous conditions utspelar sig i den brittiska kolonin Rhodesia bland dess svarta befolkning. Den skildrar den fattiga flickan Tambus kamp för ett bättre liv. Hon vill utbilda sig och komma bort från lukten och flugorna i den lilla byn där hon är uppväxt. Hennes far har en föreställning om att kvinnor inte bör utbilda sig och han vill att Tambu ska stanna hemma, precis som sin mor.

I bokens inledande kapitel förklarar Tambu varför hon inte blev ledsen när hennes bror dog. Inte bara var han en rätt så taskig brorsa som bara såg till sina egna intressen, han var också sonen som genom den rika farbrodern som var rektor, fick en möjlighet att utbilda sig. Den dagen han dog gick den möjligheten vidare till Tambu. Hon flyttade hem till sin farbror, faster och kusin och en fantastisk vänskap mellan kusinerna tog sin början.

På flera sätt angriper författaren kolonialismen och vad den gjorde med människorna. Hon angriper också de patriarkala strukturer som gjorde att kvinnor tvingades stå tillbaka till förmån för män. Som exempel var Tambus faster lika utbildad som hennes farbror, men hon var hårt hunsad av sin make. När hon en dag flydde hemmet och åkte hem till sin son, upptäckte hon att samma patriarkala strukturer fanns där. Hon återvände hem.

Det finns så mycket att säga och skriva om boken, men jag ska inte skriva en uppsats utan låta er läsa boken och bedöma själva. Den är helt fantastiskt bra. När jag läste första meningen ”I was not sorry when my borther died” fick jag rysningar och mina tankar gick till Márques Krönika om ett förebådat dödsfall. Det är ett mycket bra betyg. Och boken höll fram till sista stavelsen. Kort sammanfattning: LÄS!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Boken finns översatt till svenska och heter då Rotlös. Den borde finnas på bibliotek.

1 kommentar

4 pingar

    • Sara Starkström3 mars, 2012 kl. 01:10
    • Svara

    Spännande! Måste kollas upp!

  1. […] Kommentarer « Dangarembga, Tsitsi; Nervous conditions; 1988 […]

  2. […] denna vecka, med hänvisning till en av mina recensioner. Årets hittills bästa läsupplevelse var Nervous conditions av Tsitsi Dangarembga. Jag har läst mycket från Afrika i år och ett av mina nyårslöften är att läsa böcker från […]

  3. […] udda länder Tsisti Dangarembga Nervous conditions (Zimbabwe) Marie Nidaye Tre starka kvinnor (Frankrike och […]

  4. […] Dangarembga Nervous conditions (Zimbabwe) Marie Ndiaye Tre starka kvinnor (Frankrike och Senegal) Lina Ben Mhenni Tunisian girl […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.