Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Kvinnors företagande med Isabella Löwengrip - Feministbiblioteket

Kvinnors företagande med Isabella Löwengrip

Jag har som jag berättat om tidigare nytt jobb på Företagarnas huvudkontor i Stockholm. Min titel är projektledare och en av de saker som hamnat på mitt bord är att ordna politiska mingel, ett på våren och ett på hösten. Igår var det äntligen dags att se resultatet av det jag jobbat med sedan jag började!

Temat för dagen var kvinnors företagande. Andelen kvinnliga entreprenörer minskar i Sverige och samtalet skulle handla om varför och vad vi kan göra för att vända trenden.

I panelen fanns Isabella Löwengrip, även känd som Blondinbella, mycket framgångsrik entreprenör som bollar familjeliv och flera företag samtidigt som hon inte kan ta ut en dag i föräldrapenning för att hon riskerar att åka dit för fusk på grund av Försäkringskassans regler. Med var också Ruth Berglund, vd och grundare av Strukturrutan, som startade sitt företag efter att hon fyllt 60. Idag kämpar hon för att kunna driva företag på samma sätt som män, dvs tillåtas gå med vinst och kunna investera i nya äldreboenden. Martin Linde-Rahr var panelens tredje deltagare och han är ordförande för Svenska Vård och driver ett vårdföretag tillsammans med sin fru. Företagarnas VD Günther Mårder höll i samtalet.

Vi höll till på kontorshotellet The Castle på Slottsbacken.

Panelen på Företagarnas höstmingel 2015

Panelen på Företagarnas höstmingel 2015

Panelsamtalet. Det framkom många intressanta saker. Isabella berättade om Försäkringskassans regler som gör det svårt för företagare som vill kombinera företagande med föräldraskap. Isabella tror att fungerande trygghetssystem även för företagare är en förutsättning för att få fler kvinnor att våga starta företag.

Ruth pratade om debatten om vinster i välfärden som har försvårat för kvinnliga entreprenörer, eftersom det är främst kvinnor som startar vårdföretag. ”Vi kvinnor vill också tjäna pengar och ge oss då förutsättningar och hindra oss inte”, sa hon.

Ruth stod för ett citat som fick alla att applådera:

Jag är upphandlad (…) jag önskar att de politiker som har upphandlat mig reser sig upp och stöttar mig, men se det göra man inte – vare sig på riksnivå eller lokal nivå. Det är en hälsning till er. Jag har inte stulit något och kommer aldrig att göra det, jag vill bara göra det bra för gamla människor. 

Martin tror att det behövs en attitydförändring. Han tycker att regeringen borde satsa på tjänstesektorn eftersom det är där arbetstillfällena finns.

Isabella avslutade med att det behövs en attitydförändring hos människor:

Folk tror att jobben skapas av politiker, men de måste förstå att jobb skapas av företagare!

Amanda Colldén pratar på Företagarnas höstmingel 2015

Amanda Colldén är en av sex personer som driver kontorshotellet The Castle på Slottsbacken och här pratar hon om lokalen vi är i och vad deras filosofi är. Om kvinnors företagande sa hon att det är ju ingen skillnad mellan mäns och kvinnors företagande men att vart man än vänder sig på olika företagarevent är det bara snubbar. Sedan la hon till att hon inte vill att mön ska sluta starta företag, utan att fler kvinnor borde göra det.

Mingeldeltagare på Företagarnas höstmingel 2015

Publiken, som bestod av både företagare och politiker fick ofta möjlighet att skratta under samtalet. Längst till höger syns Josefin Strömberg, som har gästrecenserat här på bloggen.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på Företagarnas höstmingel 2015

Vi hade finbesök. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) gästade minglet.

Jag och Maria Arnholm på Företagarnas höstmingel 2015

Den enda bilden som togs på mig, fast den tog inte på mig utan på Annika Strandhäll i spegeln. Jag står och pratar med Folkpartiets partisekreterare Maria Arnholm. Det är sannolikt inte den bästa bild som tagits på någon av oss.

Magie och Sara på Företagarnas höstmingel 2015

Mina fantastiska kollegor Magie och Sara som fixade det praktiska. Stort tack till Sara som projektledare hela minglet och Magie som som slet tillsammans med henne för att ställa i ordning allt på The Castle. Utan er hade det inte blivit något mingel!

Isabella Löwengrip har också skrivit om eventet. och utvecklat det mer politiskt här.

Se Företagarnas hemsida om minglet.

Vi filmade samtalet och du kan själv titta på det.

1 kommentar

1 ping

    • sven erik hansson6 november, 2015 kl. 09:44
    • Svara

    En orsak till att andelen kvinnliga entreprenörer minskar kan bero på invandringen. Bland dem är nog den manliga övervikten väldigt stor.

  1. […] mingel, dvs det mingel som jag hade varit med och ordnat, har uppmärksammats i en interpellation i riksdagen! Det är oroligt roligt att det fick sådan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.