Gästrecension av Josefin Strömberg: Adolfsson, Josefine (red); Ingens mamma; 2013

Josefin StrömbergJosefin Strömberg har rötterna i Örnsköldsvik, sin politiska bakgrund i Moderaterna och studerar nu Science Po i Lille, Frankrike. Hon är grundare till det kvinnliga nätverket Linwin.

 

 

Ingens mammaIngens Mamma (Atlas förlag) är en samling berättelser från tolv kvinnor som valt att inte skaffa barn. Redaktör för antologin är Josefine Adolfsson, som bland annat står bakom idé och manus till prisbelönta Apflickorna (2011). Kvinnorna vittnar om ifrågasättandet från småbarnsföräldrar, hur kollegors ständiga vabbande påverkar dem samt hur ett liv utan barn kan se ut. Perspektiven är både arbetslivsmässiga, historiska och politiska. Skribenterna är i blandade åldrar och livssituationer men har en sak gemensamt, valet att inte skaffa barn.

Fördomarna mot kvinnor som väljer att inte skaffa barn är många, och boken tar upp flera av dem. De diskuteras och kritiseras. En av dessa föreställningarna handlar om moderskap som en ytterlighet av kvinnligheten. En kvinna som inte skaffar barn ses inte som en ”riktigt kvinna”.

Som ung kvinna kan ibland hela livet ses som en resa där barn är slutdestinationen. Kvinnors kroppar förklaras som verktyg för barnafödande, alltifrån mens till bröst och höfter. Att vara kvinna ses ofta synonymt med att vara mamma, och just därför är denna bok ett både viktigt och väldigt välkommet perspektiv i debatten om kvinnors rätt till sina liv. Framförallt för unga kvinnor kan boken presentera ett alternativ till vad de annars kanske trodde var det enda meningsfulla livet. Förhoppningsvis kommer i framtiden frågan ”hur många barn ska du ha?” ersättas med ”vill du ha barn?”.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, SvD, SVT

1 kommentar

1 ping

  • sven erik hansson31 december, 2013 kl. 10:28
  • Svara

  var kommer männen in…

  En orsak till SDs framgångar hos män i arbetarklassen är att många män där känner inte igen sig i den offentliga politiska debatten där en man alltid har barn och det är debatt om hur stor pappaledigheten skall vara.
  Utan att ha bevis, så är det för män att ha eller inte ha barn, mer än för kvinnor en klassfråga.

 1. […] och politiker fick ofta möjlighet att skratta under samtalet. Längst till höger syns Josefin Strömberg, som har gästrecenserat här på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.