EU-läsning: Tjeckien

Tjeckiens flaggaEU-land nummer 24 är Tjeckien. Nu kommer jag till ett land jag inte läst så mycket från, men det mesta jag läst är skrivet av en och samma person, Petra Hůlova.

Erfarenheter av Tjeckien som bokland

Som sagt har jag läst en hel del av Petra Hůlova, en författare som gästade bokmässan 2014 och som jag lyssnade till där. Jag har även läst nobelpristagaren Jaroslav Seifert.

Tjeckisk litteratur i Feministbiblioteket

Ovan nämnda Hůlova såklart, men också två andra författare som var representerade i Tranans novellsamlingTjeckien berättar: I sammetens spår.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag valde att läsa en gammal bekant och en för mig ny författare. Jag fick även tips om Eva Kantůrková, men valde att avstå från att läsa Den svarta stjärnan pga orkesskäl (jag kan faktiskt också åberopa sådana!). Fick en liten geografisk bredd på de två böcker jag läste, vilket jag är nöjd med.

Květa Legátová – Hana och Joza: En mycket spännande och intressant bok om en kvinna i motståndsrörelsen under andra världskriget. Utspelade sig i Böhmen och Mähren på landet.

Petra Hůlova – En plastig trea: Mycket gripande om en gammal prostituerad kvinnas vardag. Boken utspelade sig i Prag.

Nästa EU-land

Nu kommer vi till Tyskland och där klarade jag av ganska mycket förra hösten då jag körde Deutscher Herbst, men jag kände att jag aldrig blev klar med den, så de böcker som jag hade tänkt att läsa men som inte blev av, sparade jag tills nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.