Kvinnoalfabetet – V

Virginia Woolf

Virginia Woolf

Kvinnoalfabetet – V, nu är det inte långt kvar. Enligt O ställer frågorna och denna vecka råkade det visst bli fem frågor, men eftersom Linda själv bara svarade på fyra av dem, gör jag detsamma 🙂

1. Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på V?

Virginia Woolf känner jag nästan att jag måste svara. Ett eget rum är verkligen en fantastisk bok! Men sedan har jag inte riktigt fastnat för henne. Resan ut orkade jag inte igenom och Mrs Dalloway var ingen jättefavorit.

2. Vilken fiktiv kvinna med för- eller efternamn på V tycker du om?

Vasilia är Alexandra Kollontajs huvudfigur i Arbetsbiens kärlek. Boken är en hyllning till den sanna kommunismen, och borde inte falla mig i smaken. Men Kollontaj sätter fingret på de kommunistiska ledarnas hyckleri och låter Vasilia förfäras över makens önskan om att hon ska uppföra sig som en direktörska och ta emot de varor som maken får tack var sin ställning. Även om Kollontaj tyckte att detta var en intern kritik mot kommunismen, ser jag det som hela det Sovjetiska samhällets inbyggda systemfel. Det är spot on och Vasilia är en karaktär som visar att det inte finns något automatiskt med att kommunism skulle innebära jämställdhet.

3. Vilken verk på V av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?

Vilda svanar av Jung Chang är nog en av de bästa böcker jag har läst. Tre generationer kvinnor, var och en mycket tidstypisk och boken är skriven av den yngsta. Den äldsta var konkubin till Kejsaren och hade bundna fötter, hennes dotter var övertygad och praktiserande kommunist och barnbarnet Jung var rödgardist och senare författare i Storbritannien.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på V har du ännu inte utforskat?

Barbara Voors är en författare som Enligt O tog upp och hon är ju en bloggare som jag litar på när det gäller boksmak. Jag har läst en bok av Voors som var riktigt dålig så jag har dissat henne. Men jag kanske borde ge henne en ny chans?

2 kommentarer

 1. Några av Voors tidiga böcker är svajigare, men jag läste å andra sidan dem när jag var yngre, så då funkade det mycket bra. Bäst är nog Smultronbett, Sömnlös, Islossning och den senaste Fantomsmärtor. Jag älskar dock fortfarande hennes första Tillit till dig mest, för att läsupplevelsen var något utöver det vanliga.

  Vilda svanar tillhör också mina stora läsupplevelser!

   • Hanna28 februari, 2016 kl. 11:01
    Författare
   • Svara

   Ok, det var inte en av dem jag har läst. Den hette älskade syster eller nåt i den stilen. Riktigt dålig. Men då har jag fått lite nya titlar att fundera på. Tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.