Kollontaj, Alexandra; Arbetsbiens kärlek; 1923

Arbetsbiens kärlekAlexandra Kollontajs klassiska roman Arbetsbiens kärlek ingår i Feministbibliotekets litteraturkanon. Den har betytt mycket för feministerna på 70-talet, i alla fall här i Sverige. Det är egentligen en novellsamling, men de två första novellerna är på ett par tiotal sidor medan den tredje är på över 200. Denna recension berör den längsta delen som heter Vasilia Malygina.

Vasilia är en äkta kommunist och hon blir kär i Vladimir. Kärleken till det politiska systemet är stor, men kärleken till Vladimir är större. De förenas i äktenskapet, dvs de lever under äktenskapsliknande former, men gifter sig inte i lagens mening. Vasilia tycker att det är viktigt att leva som man lär, men upptäcker till sin förfäran att maken, som är direktör, får tag på vissa varor som inte andra får. När han också vill att Vasilia ska uppföra sig som en äkta direktörska blir hon än mer förbryllad. Men när han är otrogen blir hon svartsjuk och vill lämna honom. Hon går dock först tillbaka till honom när han ber henne om det, men hon är tveksam. Hon vill inte vara hans direktörska.

Det är inte bara en feministisk bok utan även en hyllning till den sanna kommunismen. Jag var oerhört skeptisk till en början, men mot slutet började jag verkligen känna att jag hade behållning av boken. Kollontaj kritiserade det kommunistiska systemet för att hon tyckte att de styrande inte tog hänsyn till kvinnorna och hon såg redan tidigt hycklarna och de som ändå ville sko sig på andra. Hennes kritik kom aldrig att hörsammas, hon blev istället för obekväm för regimen. Hon förespråkade äktenskapets avskaffande och det är för det hon har blivit en feministisk ikon och det är inte svårt att förstå att boken betytt mycket för den mer vänstervridna feminismen på 70-talet. Jag tycker absolut att boken är läsvärd än idag, som ett historiskt dokument. När det kommer till synen på sex och äktenskap, är Alexandra Kollontaj långt före sin tid.

2 kommentarer

2 pingar

  • Anonym13 maj, 2013 kl. 09:48
  • Svara

  Alexandra Kollontajs namn mötte jag för första gången när jag läste Henrik Arnstads bok ”Spelaren Christian Günther”. Hon var Sovjetunionens minister/ambassadör i Sverige under andra världskriget och tycks ha varit kompetent diplomat och aktör i societetens sällskapsliv. (Behöver väl knappast nämna att hon annars är en av få kvinnor som spelar en roll i den boken.)
  /Jesper

  1. Hon är en fascinerande kvinna! Jag har skrivit om henne mer här: http://feministbiblioteket.wordpress.com/2012/01/11/veckans-feminist-alexandra-kollontaj/

 1. […] « Kollontaj, Alexandra; Arbetsbiens kärlek; 1923 […]

 2. […] 12. Läs en bok med ett par på omslaget (ett romantiskt par, jfr. fjärde punkten). Arbetsbiens kärlek av Alexandra Kollontaj […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.