Woolf, Virginia; Ett eget rum; 1929

A room of one's ownEn kvinna behöver två saker för att kunna bli en bra författare: ett eget rum och tillräckligt med pengar för att kunna försörja sig. En kvinna kan inte skriva om hon måste ta hand om hem och familj samtidigt. Det är Virginia Woolfs poäng i essän Ett eget rum. Med satir och viss irritation beskriver hon hur kvinnor har ett sämre utgångsläge i samhället och att även om de skriver lika bra som män, så blir de ändå inte bedömda på samma sätt.

Ett eget rum har med rätta blivit sedd som en av de främsta feministiska böckerna. Den är banbrytande, men trots de många år den har på nacken så är den tyvärr rykande aktuell. När kvinnor frivilligt, 2011, väljer att leva utan egen försörjning och därmed blir beroende av den man de lever med behövs en bok som denna för att påminna dem om att egna pengar och ett eget rum, inte är så dumt alla gånger.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

4 pingar

    • Pia14 november, 2011 kl. 12:52
    • Svara

    Jag älskar boken! Jag var så otroligt tacksam över mitt studentrum när jag hade läst den att mina studier fick en skjuts framåt efter att ha läst den. Tyvärr hade det en avtagande effekt så jag kanske borde läsa den igen.

    1. Den är ju rätt så kort så man kan läsa den många gånger! Tyvärr verkar den inte finnas att få tag på på svenska, men engelska funkar ju bra det också.

  1. […] Ett eget rum 1929 […]

  2. […] Woolf är kanske en av väldens mest kända tidiga feminister. Hennes bok Ett eget rum, om att kvinnor som vill skriva behöver ett eget rum, är en fantastisk skrift som håller än […]

  3. […] Ett eget rum – Virginia Woolf […]

  4. […] Ett eget rum – Virginia Woolf […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.