Lucka 20: Virginia Woolf

Kort fakta

Född 1882 i London, död 1941 i East Sussex, England
Romandebuterade 1915 med Resan ut
Tillhörde den sk Bloomsburygruppen
Hon lev av depressioner och valde att ta sitt liv på våren 1941

Virginia Woolfs feministiska gärning

Virginia Woolf är född och uppvuxen i London och utbildades i hemmet av sina föräldrar. 1912 gifte sig Virginia Woolf med Leonard Woolf och de hade ett starkt band till varandra. De startade Hogarth Press som gav ut Virginias böcker.

De både ingick i Bloomsburygruppen, en samling brittiska intellektuella från 1905 till andra världskriget. Där ingick även bland andra den senare nobelpristagaren T S Eliot. I gruppen såg man liberalt på sex och flera hade sexuella förbindelser med varandra, även över könsgränserna. Gruppen var emot det viktorianska och flera var drivande inom den brittiska modernismen. De hade ett betydande inflytande på det brittiska kulturlivet.

Woolf debuterade som författare 1915 med boken Resan ut. Hon gav sedan ut flera böcker som var kritik mot samhället och de flesta böcker gavs ut på det egna förlaget. Hennes mest kände essä är Ett eget rum (1929), där hon säger att en kvinna måste ha ett eget rum och egna pengar för att kunna bli en bra författare. Med det tar hon avstånd från hemmafrusystemet.

Hon led av depressioner och en dag i mars 1941 orkade hon inte längre, utan fyllde sina fickor med stenar och vandrade ut i vattnet för att ta sitt liv.

Hennes bok Mrs Dalloway och hennes liv har blivit en bok av Michael Cunningham, Timmarna (1998), och en film. Nicole Kidman fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Virginia Woolf i den filmen.

Virginia Woolf och jag

Jag såg pjäsen Wer hat angst für Virgina Woolf ? (Vem är rädd för Virginia Woolf?) på Burgteater i Wien när jag bodde där 1999. Den handlar inte om henne, men jag blev då intresserad av att läsa om henne. Det skulle dock dröja fram till 2003 då jag såg filmen Timmarna på ett plan från Dakar, som jag verkligen skulle göra slag i saken. Då köpte jag och läste både boken Timmarna och Mrs Dalloway.

Böcker av Virginia Woolf som jag läst och recenserat

Mrs Dalloway 1925

Ett eget rum 1929

Bok om Virigina Woolf som jag läst och recenserat

Cunningham, Michael; Timmarna, 1998

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Cissi20 december, 2011 kl. 07:10
  • Svara

  Jag har flera gånger försökt läsa Virginia Wolff, men tycker att hon är fruktansvärt svårläst… Kan inte för mitt liv minnas sidan jag precis läste. Tråkigt, för det verkar som om hon har mycket intressant att säga. Vad tycker du?

  1. När du säger det så har jag för mig att jag tyckte så om Mrs Dalloway, men Ett eget rum som jag läste i år tyckte jag inte var så jobbig.den läste jag ändå på engelska.

    • Cissi21 december, 2011 kl. 01:20
    • Svara

    Ja, det ar speciellt Mrs Dalloway och Mot fyren som jag hade problem med, men ocska ett eget rum, aven om den var lattare.

 1. Åh, fast då måste jag verkligen tipsa om Orlando! Den är relativt lättläst (lättare än mrs daloway), och väldigt, väldigt bra. Ämnet är könsöverskridande och frihetsjagande. Och när man väl läst boken (som jag verkligen tycker man ska göra, och är lagom lång för ett par lediga juleftermiddagar), kan man börja jaga rätt i filmen, där fantastiska Tilda Swinton spelar Orlando.

  1. Tack för tipset! Jag vill verkligen läsa mer av Woolf. Det får bli en tur till biblioteket om jag inte får en massa andra spännande böcker i julklapp.

 1. […] Självklart finns det för en feminist uppenbara författare som Simone de Beauvoir och Virginia Woolf, men det finns också nya förmågor som jag precis upptäckt som Marie Ndiyae (Frankrike) och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.