Kvinnoalfabetet – Ä

Sissi - kejsarinna av Österrike

Sissi – kejsarinna av Österrike. En mycket långsökt koppling till bokstaven Ä.

Nu kommer den svåraste bokstaven i kvinnoalfabetet – ä. Man skulle kunna tro att det skulle vara x eller y, men ä är definitivt svårast. Det finns knappt några efternamn eller förnamn som börjar på ä. Enligt bebisnamn.se finns dessa namn på ä i Sverige: Älma, Älva, Ängla och Ärna. På motsvarande sajt i Danmark nämns Æsa och i Norge inget. Jag vet inga kändisar med något av dessa namn. Enligt den här tråden på Boktipset finns det bara manliga författare med efternamn på Ä. Så Enligt O, jag är ledsen att dina frågor denna veckas bokstav kommer att presenteras med en hel del fusk.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på Ä vill du lyfta fram?

Efter mycket googlande så hittade jag Sofia av Bayern (1805-1872), ärkehertiginna av Österrike och mor till Österrikes kejsare Frans Josef I. Egentligen var det inte henne jag ville lyfta fram, utan Frans Josefs fru Elisabeth av Bayern (1837–1898), eller Sissi som hon kallades, men hon var aldrig ärkehertiginna eftersom hon gifte sig med Frans Josef efter han blivit kejsare. Det skar sig mellan kvinnorna och Sofia är känd för eftervärlden som Sissis elaka svärmor. Jag har skrivit en del om Sissi för jag har smittats av den Österrikiska stoltheten över henne och jag tycker att hon verkar ha varit en cool kvinna om man räknar in när hon levde.

Vilken bok med en titel som börjar på Ä tycker du är läsvärd?

Älskade av Toni Morrison är en hemsk men bra bok om ganska nyligen frigivna slavar i USA. Jag har precis läst den inom ramen för bokcirkeln Fjorton nobelpristagare.

Vilken kulturellt verk som film, sång eller kanske tavla på Ä tycker du om?

Älska mig med Ainbusk Singers och den nyligen avlidna Josefin Nilsson är en mycket fin låt som vi sjöng i min kör på den tiden jag sjöng i kyrkans ungdomskör.

Finns det någon kulturell kvinna på Ä som du är nyfiken på?

Även om jag inte är medlem i svenska kyrkan (längre, måste jag väl tillägga med tanke på min bakgrund i kyrkan) så är jag nyfiken på vår twittrande ärkebiskop Antje Jackelén.

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Älva tänkte jag på…. en stund.

  1. Älskade är lite tuff bok – men så var det för de svarta.

  2. Tänkte på efternamn en stund, men gav upp ganska fort. Ja, Älskade är tuff men otroligt bra!

 2. jag mötte kejsarinnan Elizabeth när jag var i Wien en gång. sedan åkte jag hem och läste hennes biografi och lite österrikisk historia. en vacker kejsarinna som red och bantade! jag blev lite historiskt intresserade på kuppen!

  1. Det var så jag blev intresserad också! Fast jag var nog lite yngre och läste en barnbok om henne som min mamma hade haft när hon var liten.

 3. Måste säga att den goda Sissi var en härlig kvinna för sin tid. Älskade är en underbar bok.

  1. Hon var verkligen det! Förstår hajpen i Österrike.

 4. Långsökt är väl inget problem? 😉

  1. Nej, det är väl inte det 😉

 5. Måste läsa på om Sissi! 🙂

  1. Ja! Hon är en fantastiskt spännande figur! Och som blev mördad 😮

 6. Jag googlade också, men till slut valde jag att passa, det blev liksom inget bra det jag kom på 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.