Lucka 18: Drottning Sissis hem Hofburg och Schönbrunn i Wien

Krans 18Bakgrund

Kejsarinnan Elisabet var gift med Frans Josef och var inte bara kejsarinna av Österrike, utan även drottning av Ungern. Hon var lite rastlös och tyckte att det kunde vara instängt på slotten i Wien och befann sig därför ofta på resande fot. Slotten i Wien är Hofburg, som var vintertillhållet, och Schönbrunn som är sommarpalatset. Nu är Sissi, som hon kallades, inte en feministisk symbol. Det är inte därför hon är så intressant. Visserligen är hon en fascinerande kvinna som det aldrig skadar att veta mer om, men det som gör att jag väljer hennes hem som dagens feministiska resmål är att hon är Wiens stora stolthet. Visst är Mozart, Beethoven och maken hennes det också, men det är ändå roligt att en kvinna får en så stor plats i den österrikiska folksjälen. I ett Österrike, som efter Schweiz skulle kunna vara i alla fall Centalreuropas näst mest konservativa land. När vi var där 2008 var det Sissi-tema i hela Wien och utställningen som dels var på Hofbug och dels på Schönbrunn visar hur omåttligt populär hon är.

Resmålet

Helt partiskt tänker jag säga att Wien är en av Europas absolut vackraste huvudstäder. Mycket kultur och vacker arkitektur.

Ta dig dit

Till Wien tar du dit lättast med flyg och till grannstaden, Slovakiens huvudstad Bratislava, är det billigt med Ryan Air. Hofburg ligger centralt i första bizirket och det är svårt att missa. Till Schönbrunn tar man U4 söderut. Det är en liten bit, men som sagt går tunnelbanan hela vägen.

Jag och Wien

Jag bodde i Wien 1999 och jag flyttade dit därför att det var min älsklingsstad (och för att lära mig tyska, men det ingick liksom i paketet). Jag blev mer förtjust när jag väl bodde där. Under den hösten visade sig inte Wien från sin allra bästa sida, men det spelade ingen roll när jag träffade underbara vänner och gjorde fantastiskt spännande saker hala tiden. Dit återvänder jag ofta och gärna men nu var det dock fyra år sedan sist och det böjar kännas alltför länge sedan!

schönbrunn

Jag utanför Schönbrunn. Februari 2008.

Hofburg

Jag utanför Hofburg. Februari 2008.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.