Recension: Khamis, Zabya; Bittersweet memories; 1997

Arab women writersZabya Khamis är från Förenade Arabemiraten och hennes novell Bittersweet memories handlar om en kvinna som levt flera år i väst som kommer tillbaka till sitt hemland. Novellen finns med i novellsamlingen Arab women writers av Dalya Cohen-Mor (red).

De träffas på ett flygplan, den moderna arabiska kvinnan i kort år och kläder av västerländskt snitt och den unga europeiska mannen som förvånas över att kvinnan faktiskt är medborgare i landet dit de ska. Väl på flygplatsen stoppas kvinnan och blir ifrågasatt för sin klädsel när personalen ser att hon har västerländska kläder, men har inhemskt pass. I väntan på att bli insläppt i sitt hemland går många tankar genom hennes huvud om livet i Förenade Arabemiraten och det liv hon nu har.

Det var en kort och kärnfull novell om hur olika liv en kvinna kan leva i Europa, respektive i Förenade Arabemiraten (om man är därifrån). Skillnaderna mellan världarna kan knappast bli tydligare. Den visade också på hur olika man kan behandlas i det landet om man är expat eller infödd. Som infödd förväntas man ha mer traditionsenliga kläder, i alla fall om man är kvinna. Hyckleri på hög nivå!

En intressant text som får representera Förenade Arabemiraten i min jorden runt-utmaning.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.