Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Kulturkollo: Efter kriget

Kulturkollo: Efter kriget

Första världskriget i bilder

Den här veckans utmaning på Kulturkollo är Efter kriget. De vill ha exempel på litteratur och annan kultur som utspelar sig efter kriget. Det är första världskriget som firas i år, men vi kan välja att presentera böcker och annat efter vilka krig som helst. Jag är sjuk och hemma idag och att svara på en utmaning får bli lagom bloggande för idag. Här har ni några böcker och TV-serier som utspelar sig efter krig.

Litteratur

Flyg ollonborre, flyg! av Christine Nöstlinger: Utspelar sig i Wien precis efter andra världskriget.

Varför kom du inte före kriget av Lizzie Doron: Handlar om en kvinna som flyttat till Israel efter andra världskriget och hon har ingen släkt kvar i livet alls. Om rotlöshet.

Jag var precis som du av Negra Efendić: En reportagebok om vad som hände efter kriget i Jugoslavien. Det är också en självbiografisk bok om familjens flykt till Sverige.

The Romance of Teresa Hennert av Zofia Nałkowska: Utspelar sig i Polen i en liten förvirrad tid på 20-talet då de vunnit ett krig mot Sovjetunionen och blivit självständiga. En feministisk variant av Anna Karenina.

Persepolis av Marjane Satrapi: Seriebok som utspelar sig under och efter revolutionen i Iran.

Hägring 38 av Kjell Westöö: Utspelar sig visserligen på randen av ett nytt krig, men mycket i boken handlar om vad som hände efter första världskriget i Finland.

TV

Tannbach: en tysk TV-serie om en liten by som delades efter andra världskriget. Första säsongen utspelar sig precis efter andra världskriget och den andra säsongen lite senare. Mycket bra om den naivitet som fanns om vilken sida man borde satsa på att bosätta sig.

Kärlekens vindar: En amerikansk TV-serie som utspelar sig i USA efter andra världskriget. Mycket om klass, ras och politik. Men också om kärlek, vilket väl var huvudsyftet med den serien.

Museum

Ockupationsmuseet i Riga: Handlar om utvecklingen i Lettland efter första världskriget.

2 kommentarer

 1. Tack för många fina tips! Flera har jag läst och bla Efendic vill jag gärna läsa-

   • Hanna23 januari, 2019 kl. 01:54
    Författare
   • Svara

   Den är riktigt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.