Recension: Ikstena, Nora; Livets fest; 1998

Livets festNär det kom till Lettland i min EU-läsning tänkte jag först se om det kommit ut något nytt, men eftersom den fantastiska översättaren Juris Kronbergs avlidit är det kanske svårt att hitta någon lika dedikerad till den lettiska litteraturen. Mitt val föll då på Nora Ikstena, vars bok Modersmjölken jag läst och älskat. Livets fest kom ut 2008 i Sverige på Atlantis.

Helenas mamma är död och ska begravas. Efter begravningen får hon träffa några av mammans vänner och var och en bär på en pusselbit i moderns liv. Helena får lyssna på alla berättelser och det kommer förändra hennes syn på sin mamma.

Livets fest är en mor-dotter-historia som får nytt liv efter moderns död. Vi först att relationen dem emellan inte varit så intensiv och att det fanns mycket hos modern som Helena uppenbarligen inte visste om. Jag tyckte att det var en fin tanke, men boken fångade ändå inte mitt intresse så som jag hade hoppats på. Boken Modersmjölken, som också är en mor-dotter-relation, är så mycket bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.