Recension: Jónasson, Ragnar; Vit död; 2019

Vit dödVit död räknas ibland inte som en av Hulda Hermansdottir-böckerna, men Hulda är med även i denna. Ny huvudperson är hennes efterträdare Helgi. Varning för spoilers längre ned om du inte läst de andra böckerna i serien. Boken är utgiven på Modernista och jag lyssnade på Storytel, inläst av Marie Richardson.

Helgi vill egentligen jobba utomlands men hans fru vill att de stannar på Island. Helgi har blivit erbjuden ett jobb på polisen som är lite av ett drömjobb. Han tvekar ändå till att tacka ja, då det då skulle innebära att slutgiltigt stänga dörren till utlandsjobb. Han jobbar på en examensarbete om ett gammalt fall om mord på ett sanatorium som tidigare använts för tuberkulossjuka barn. Ju mer han forskar i det, desto mer suger det i polisnerven av få göra en ny utredning.

Helgi är en ny huvudperson som jag verkligen vill läsa mer om. Han lever i ett osunt äktenskap och hur osunt, växer fram under läsandets gång. Här utmanar Ragnar Jónasson verkligen våra fördomar. Hulda är med på ett hörn och Helgi ska ersätta henne. Lite spännande att vi nu får se andra sidan av det som är så jobbigt för Hulda. Nu vet vi ju också att Hulda förmodligen är död och den här boken utspelar sig precis när den första boken i serien slutar.

Deckargåtan i den här boken är något som verkligen inte lämnar någon oberörd. Precis som Arnaldur Indriðason ofta tar upp, innehåller den här historien en underliggande tema om kvinnors, i synnerhet ensamstående mödrars, utsatthet på Island för  ungefär 70 år sedan. Läs gärna mer om mina tankar kring feminism i Isländska deckare skrivna av män.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.