Jag firar världsbokdagen med tio tips och en enkät

Flaggor

Idag (eller igår om man har bättre koll på vilken dag det är) är det världsbokdagen och det vill jag verkligen uppmärksamma här på bloggen. jag är en världsläsare och har snart läst mig runt hela jorden. Det är enormt roligt och lärorikt och jag rekommenderar alla att göra det, eller i alla fall försöka. På försök kan man komma riktig långt. Det senaste året har jag läst en hel del fantastiska böcker från andra länder än från västvärlden och jag tänkte tipsa er om tio intressanta böcker.

Sedan hittade jag en enkät hos Enligt O om sig själv som läsare och jag tänkte passa på att svara på den.

Tio världsboktips

Här kommer tio verk jag läst de senaste åren från olika länder i världen. Det är tio böcker som är intressanta på olika vis. Några är verkligen fantastiska litteraturupplevelser, andra mer intressanta för sitt innehåll och för vem som har skrivit dem. Klicka på länken för att läsa mer om dem.

Burundi: Gaël Faye – Litet land (roman)

Fiji: Mary Rokonadravu – Famished Eels (novell)

Grenada: Merle Collins – Angel (roman)

Mongoliet: Balajieyi – Ett brokigt band om renens horn (roman)

Rwanda: Barassa – Teta – a story of a young girl (roman)

Serbien: Marina Abramovic – Walk through walls (självbiografi)

Thailand: Jane Vejjajiva – The happiness of Kati (barnbok)

Turkmenistan: Ak Welsapar – Legenden om Aypi (roman)

Uruguay: Cristina Peri Rossi – De övergivna museerna (roman)

Zambia: Ellen Banda-Aaku – Madame 1st lady (roman)

En enkät

Jag som läsare. Sammanfattningsvis kan man säga att jag är en snabbläsande person som gillar att läsa efter listor. Jag läser alltid baksidetext och googlar ofta medan jag läser. Jag läser gärna sådant som många bokbloggare jag gillar rekommenderat samtidigt som jag letar i bibliotekens magasin och på utländska antikvariat efter böcker av bortglömda nobelpristagare eller författare från Mikronesien.

snabb/långsam

läser alla ord/ skummar en del

gillar långa beskrivningar/ hoppar över det som inte för historien framåt

väljer bok efter författarens språk/tycker att innehållet är viktigare än språket

kommer ihåg detaljer/ kommer ihåg i stora drag

undviker tjocka böcker/ läser gärna tegelstenar

tycker om tunna böcker/ tycker att tunna böcker ofta saknar något

idealboken är på mindre än 400 sidor/ idealboken är på mer än 400 sidor

gillar att läsa bokserier/föredrar fristående böcker

tjuvkikar på slutet/ läser aldrig slutet förrän boken är just slut

väljer efter omslag/ skiter fullständigt i ytan

läser baksidetexter/ undviker baksidetexter

väljer boken efter rekommendation/ vill helst välja själv

rekommenderar ofta böcker till andra/ rekommenderar sällan böcker

hör det jag läser i huvudet/ hör aldrig det jag läser

gillar ljudböcker/ gillar inte ljudböcker

föredrar e-böcker/ föredrar fysiska böcker

vill äga mina böcker/ lånar ofta böcker

läser främst böcker i en genre/ gillar att variera min läsning

läser ofta om böcker/ läser sällan eller aldrig om böcker

gillar att läsa böcker av författare som fått priser/ bryr mig inte om litterära priser

läser alltid på svenska/ läser på flera språk

är bra på att komma ihåg böcker jag läst/glömmer lätt bort både titlar och författare

skriver upp de böcker jag läser/ skriver inte upp böcker jag läser

räknar hur många böcker jag läser per år/ bryr mig inte om antalet böcker jag läser

läser varje dag/ läser mer sällan

tycker att läsning är avslappnande/ tycker att läsning är ansträngande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.