Recension: Rokonadravu, Mary; Famished eels; 2015

Famished eelsNär jag la ut min lista om vad jag tänkte läsa från länderna i Oceanien så fick jag tips om Mary Rokonadravu från Fiji. I Magasinet Granta från 2015 fanns hennes novell Famished Eels med och den går att läsa på nätet. Jag läste den på bussen till jobbet i morse.

En kvinna, gamla släkthistorier och en döende far. Så kan man sammanfatta den här novellen som rör sig i en familj med en lång historia. Systrarna som möts igen vid faderns dödsbädd är inte direkt kompisar och det är ingen glädje i återföreningsscenen i början av historien. Sedan får vi veta om den döda mamman och farmodern som fadern vill veta allt om och som var frånvarande i hans liv.

En fin historia från ett land jag inte tidigare läst något från. Samtidigt som vi får en bakgrundshistoria som går långt tillbaka i tiden så får vi små glimtar av den dysfunktionella familjen i nutid. Jag blir nyfiken på vad som händer sen och jag fascinerades mycket av den starka huvudpersoner som vi trots allt inte får läsa känna så väl. En novell som fick mig att tänka på mina egna relationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.