Recension: Frid, Johanna; Nora eller brinn Oslo brinn, 2018

Nora eller brinn Oslo brinnI veckan var det dags för min feministiska bokcirkel igen och vi hade läst Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Jag hade tänkt skriva om boken före jag diskuterade den, men nu blev det inte så den här gången heller. Boken är utgiven på Ellerströms.

Johanna är svensk och är tillsammans med Emil, som är dansk. En dag kommer det till hennes kännedom att Emil har kontakt med sitt ex, Nora. Han säger i förbifarten att han tänkte träffa henne och detta gör Johanna mycket upprörd. Hon googlar Nora och en besatthet av henne i sociala medier börjar. Nora är från Oslo, eller Arsle som Johanna kallar det (för att det låter så när norrmännen uttalar Oslo). Emil finns hela tiden där och försäkrar att han älskar henne, samtidigt som han blir arg på henne för att hon är så fixerad vid Nora och hennes mamma. Vid sidan av Johannas besatthet söker hon vård för endometrios och hon har fruktansvärt ont. Boken är, enligt författaren, en berättelse om två sjukdomar, endometrios och Instagram.

Jag vet inte alls vad jag ska säga om den här boken, jag fick inget grepp om Johanna alls och jag tyckte bara att hon var besatt och konstig. Jag förstod inte hur Emil stod ut med att höra hennes tjat om Nora hela tiden. Biten om endometrios tyckte jag bättre om, men den hängde lite löst utanpå allt och jag fick inte ihop den delen med resten.

Det är verkligen inte en dålig bok, men det var en bok som inte riktigt föll mig i smaken. Det var en bok jag såg fram emot att diskutera då jag vet med mig om att jag inte brukar känna igen mig i böcker som handlar om besatthet. Jag gillade till exempel inte heller Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. Det som jag däremot älskade med boken var att språken blandas. Det är svenska, danska och norska i en härlig bandning. Jag som älskar Norden och har pluggat nordiska språk tycker att det var fantastiskt mysigt att läsa en bok med ett sådant språk i.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Och dagarna går

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.