Inspiration Matisse! på Waldemarsudde

Idag var jag och en fd kollega på utställningen Inspiration Matisse! på Waldemarsudde. Det är roligt att göra något sådant när man ändå kan. Det var en guidad visning och vi drog ner medelåldern med ungefär 40 år. På utställningen fanns verk från konstnärer som gått Matisses konstskola i Paris.

Matisse var banbrytande när det kommer till att använda mycket färg och det är också något som kännetecknar hans elever.  Enligt guiden var Matisse en jämställd lärare eftersom han bedömde alla konstnärer lika. Detta var ovanligt för tiden då det var helt acceptabelt att dissa kvinnor på förhand bara på grund av deras kön (runt 1910).

Sigrid Hjerténs Ateljeinteriör från 1917

Sigrid Hjerténs Ateljeinteriör från 1917.

Sigrid Hjertén var elev på Matisses skola 1910-1911. Här ses hennes verk Ateljéinteriör och den är enligt mig helt magnifik.  Färgerna och glädjen i bilden är helt fantastiska.

Isaac Grünewalds Författarinnan Ulla Bjerne från 1916

Isaac Grünewalds Författarinnan Ulla Bjerne från 1916.

Här har vi kommit till Hjerténs make Isaac Grünewald och hans porträtt av en riktigt stark kvinna, författarinnan Ulla Bjerne.

Det var första gången jag var på en guidad tur på ett konstmuseum och det var mycket intressant. Vi var för många för att gå runt så vi fick sitta på små pallar och vända oss medan guiden gick runt i rummet Funkade bra det med!

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • sven erik hansson28 januari, 2015 kl. 09:19
  • Svara

  Kerstin Thorvall sade att Matisse är konst för kvinnor och Picasso är konst för män.
  Ja det ligger en del i det.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna28 januari, 2015 kl. 05:06
    Författare
   • Svara

   Hm, jag vet inte det jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.