Hösten kom och allt handlar om el – oktobersummering 2022

Selma i oktober

Det är påtagligt att när hösten och kylan kom smygande så handlade allt mer om elen och de skenande kostnaderna. Så även i detta hushållet som är beroende av el för att värmas upp. Ingen värme på i huset än och vi är många som går omkring varmt klädda hemma nu för att spara på elen. Än så länge går det bra, men oron för vad som komma skall finns där under ytan hela tiden. Men bara detta att jag har koll på elpriset så gott som varje dag. Känns oerhört märkligt.

Förutom oro för kommande elräkningar har oktober varit en lugn månad, jag har så smått börjat träna igen och jag har läst mycket. Mot slutet av månaden blev jag sjuk och upptäckte min gamla favoritserie från 90-talet, Dr Quinn. Jag kommer att skriva lite mer om det och om hur serier gjordes då och nu. Intressant och samtidigt en fin kärlekshistoria att mysa till under ruskiga och snoriga dagar. Ironiskt nog började jag kolla på detta precis efter att under en vecka uppmärksammat asexualitet och aromanticism.

Min läsning

Jag har läst ganska mycket och steppat upp världsläsningen en smula. Jag har gett mig den på att klara den utmaningen och inte falla på målsnöret. Här på bloggen har en hel vecka ägnats åt asexualitet och aromanticism och många böcker kommer därför att recenseras senare än vanligt. Det är alltid roligt när det händer saker och det bli kö på inläggen. Roligare än tvärt om när jag inte kommer på vad jag ska skriva om.

Läsa jorden runt: Jag ska läsa böcker från 40 länder och i oktober blev det hela fem nya länder så jag är nu uppe i 36 totalt och har fyra länder kvar. Två månader är kvar av året så detta ska jag ro i land (och jag har exempelvis Norge kvar). Nya länder för oktober är:

  1. Etiopien
  2. Bosnien
  3. Syrien
  4. Australien
  5. Iran

#kaffeochkulturvärlden: Månadens land var Australien och jag läste Jane Harper, som jag funderat länge på att läsa. Recension av En förlorad man kommer inom kort.

Hyllvärmare: En utmaning som går sämre. Jag börjar inse att det nog är mest i början av år som jag läser hyllvärmare. Får se hur en sådan utmaning ska utformas i framtiden.

Ukraina: Jag läste en ukrainska bok i oktober, Under Ukrainas öppna himmel av Mikael Nydahl och Kholod Saghir (red). Boken är en antologi med dikter, noveller, dagboksanteckningar och annat från krigets Ukraina av kända och okända ukrainska författare. Jag håller dessutom på att läsa journalisten Victoria Belims Röda sirener, men är inte klar med den riktigt än.

Bokcirklar: Skuggkungen av etiopiska Maaza Mengiste stod på listan i läsa jorden runt och den ska jag återkomma till, både som recension och vad vi pratade om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.