Recension: Harper, Jane; En förlorad man; 2018

En förlorad manOktober var Australien landet i #kaffeochkulturvärlden. Metta och Anna driver kontot på Instagram och jag valde att läsa en bok som Anna rekommenderat, En förlorad man av Jane Harper. I Sverige ges Jane Harper ut på Forum och jag lyssnade på boken på Storytel inläst av Niklas Englund.

Mitt ute i den Australiensiska ödemarken hittas Cameron död. Hans bröder förstår att han har lidit enormt på slutet då han dött av torkan och värmen. Varför åkte han ut till den platsen och varför lämnade han sin bil? Cameron var alltid noga med att ha med sig förnödenheter och skulle aldrig äventyra sitt liv på det sättet. Om det inte var en olycka så återstår frågan om vem som hade något otalt med honom.

Brodern Nathan försöker tillsammans med sin son fundera på vad som kan ha hänt och vi får familjens bakgrundshistoria. Nathan har haft ett förflutet med Camerons fru och Cameron har en anmälan om våldtäkt mot sig. När Nathan börjar nysta i våldtäktsanklagelserna tornar en inte alltför trevlig bild av hans bror fram.

En förlorad man är en deckarhistoria som utspelar sig inom en familj. Det är främst den manliga världen vi får tillgång till via Nathans perspektiv. Här finns flera dåliga förebilder och våld i nära relationer. Nathan tampas mycket med sitt eget förflutet och kampen för att få behålla en del av vårdnaden om sin son, men när han lyfter blicken förstår han mer och mer hur de tre bröderna påverkats av sin våldsamma far.

Jag tyckte mycket om En förlorad man. Det var en smart deckarhistoria och fokus på kvinnor och hur kvinnor och barn kan fara illa när omvärlden inte tar deras parti. Det är också många fina miljöbeskrivningar av den australiensiska landsbygden och genom hela boken känns hettan påträngande och isoleringen skrämmande. Det är definitivt inte sista gången jag läser Jane Harper. Tack alla som sagt att jag borde läsa henne!

2 kommentarer

 1. Vad kul att du tyckte om den!

   • Hanna10 november, 2022 kl. 02:05
    Författare
   • Svara

   Den var jättebra och gav verkligen mersmak. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.