Hallå där: Veronica Palm

Veronica Palm

Veronica Palm i riksdagens korridorer. Foto: Mattias Vepsä

Jag har läst den före detta politikern Veronica Palms romandebut Inte alla män och tänkte försöka få en pratstund med henne på den kommande bokmässan. Tyvärr skulle hon inte vara där rent fysiskt. Då tog jag plan B och bar om en intervju digitalt istället och som tur var tackade hon ja till det!

Veronica Palm var riksdagsledamot för Socialdemokraterna mellan 2002 och 2015. Idag är hon ordförande för Alla kvinnors hus och sitter i Rädda barnens styrelse. Tidigare har hon gett ut en bok om sitt politiska liv, Systerskap. 2021 romandebuterade hon med spänningsromanen Inte alla män.

Hallå där, Veronica Palm!

Du har varit riksdagsledamot och politiker i många år och nu debuterar du som romanförfattare, hur kommer det sig?

Lite olika skäl. Jag brinner för att göra världen bättre. Politik är ett oslagbart verktyg, men jag ville göra något helt annat, nå andra människor och utvecklas som människa. Dessutom slukar jag själv spänningsböcker, främst skandinaviska. Så jag ville ge det ett försök. Att pröva något nytt vid fyrtiofem års ålder.

Det är inte svårt att gissa hur du fick din inspiration till boken eftersom den handlar om en kvinna som sitter i riksdagen och en som blir slagen och du har suttit i riksdagen och nu är ordförande i Alla kvinnors hus. Men kan du ändå berätta lite om varför du valde det ämnet?

Det finns så många böcker om våld och brott, men precis som i verkligheten är mäns våld mot kvinnor allt för osynligt. Det sker bakom stängda dörrar. Jag ville helt enkelt ta med läsaren in bakom den dörren och in i den ologiska logik som gör att en kvinna stannar kvar hos sin förövare år efter år trots att han terroriserar henne.

Jag vet inte om det bara var jag, men det kändes som att det kanske finns en öppning till en fortsättning om Emilia och Josefin. Kan vi vänta oss det?

Jag tycker väldigt mycket om dem båda två, och onekligen finns det fler saker i makten och jämställdheten för Emilia att hantera. Men än vågar jag inte svara på frågan. Jag tillåter mig att få njuta av en första bok ett tag till.

Jag har sett på din Instagram att du skriver. Vill du berätta om kommande bokprojekt?

Jo. Jag skriver. Har ett bokprojekt om arbetarkvinnors semesterdrömmar förr och nu, som jag gör åt den stockholmska fackföreningsrörelsen. Otroligt roligt att jämföra hur lika drömmar är även om samhället har förändrats mycket på hundra år. Jag skriver också återkommande krönikor i ett gäng tidningar. Jag har aldrig tidigare sett mig som en skrivande människa, men trivs otroligt bra med det. Kan tänka mig ett liv med pennan som verktyg.

Det här är en bokblogg med litteratur om feminism och kvinnor i Sverige och övriga världen. Har du något bra feministiskt boktips att dela med dig av till läsarna?

Det finns ju massor. Men om jag ska välja en enda bok som både är välskriven och en ögonöppnare, och dessutom av en favoritförfattare så blir det Min mosters migrän av Hanne-Vibeke Holst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.