Recension: Palm, Veronica; Inte alla män; 2021

Inte alla mänVeronica Palm har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna och skrivit en bok om sin tid i politiken, Systerskap. Inte alla män är hennes första roman och den är utgiven på Bokfabriken. Veronica satt i riksdagen samtidigt som jag jobbade där och boken handlar om en riksdagsledamot så jag såg mycket fram emot att läsa om min gamla arbetsplats.

Emilia är riksdagsledamot och ensamstående mamma. Varje tisdag tar hon tåget till Stockholm och varje torsdag kommer hon hem. Hon har en lagom jobbig exman och saknar någon att sitta bredvid i soffan. Hennes barndomsvän Josefin är gift och hennes man slår henne och förgriper sig på henne. När Emilias och Josefins vägar korsas igen efter många år, tvekar Emilia om hon ska orka hjälpa Josefin. En vän som jobbar på en kvinnojour hjälper henne i rätt riktning.

Inte alla män är en bok om riksdagsarbetet, det politiska spelet och om kvinnomisshandel. Det var intressant att läsa om riksdagsarbetet, men det var lite väl mycket namedropping av fiktiva politiker som gjorde det lite rörigt. Det är spännande med en bok som skildrar livet i riksdagen skrivet av någon som suttit där, men jag undrar om det på sina ställen inte var lite väl detaljerat. Som fd partikanslianställd var det inte så svårt att hänga med, men jag vet å andra sidan precis hur riksdagens rutiner ser ut. Jag tycker i vilket fall som helt att det är trevligt att riksdagsarbetet skildras i populärkulturen.

För min del uppskattade jag avsnitten med Josefin och hennes ångest över sitt äktenskap mest. Det var det som drev min läsning framåt. Veronica Palm är idag ordförande i Alla kvinnors hus och det märktes att hon visste vad hon skrev om när det handlar om kvinnor och hur de reagerar när det blir misshandlade. Jag tyckte att slutet verkade lite som att det kanske kommer en fortsättning. Om det är så kommer jag att läsa den!

1 ping

  1. […] politikern Emilia Berg. Ett högt pris är den andra boken. Jag har tidigare läst och recenserat Inte alla män och jag har intervjuat Veronica för bloggen. Ett högt pris ges, precis som de andra böckerna, ut […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.