Holst, Hanne-Vibeke; Min mosters migrän eller hur jag blev kvinna; 1999

Min mosters migränEn bok om en kvinnas uppväxt och vuxenliv i Danmark och en bok om gammaldags könsroller som fortfarande består. Allt är skildrat med en feministisk skärpa och gör boken mycket tänkvärd. Titeln syftar på Holst egen moster som alltid drabbades av migrän runt stora högtider (det var alltid så mycket att stå i och på själva festen var hon helt slut). Detta tyckte släkten var så ohyggligt pinsamt att de valde att aldrig tala om det. Vad som däremot inte var pinsamt eller besvärligt var att en morbror vägrade att äta allt annat än omelett. Läser man boken före man läser Holst andra böcker förstår man varför Holst tar upp de miljöer och personligheter som hon gör.

4 pingar

  1. […] Min mosters migrän eller hur jag blev kvinna 1999 […]

  2. […] Min mosters migrän – Hanne-Vibeke Holst: Denna fantastiska biografi för något av det första jag läste i mitt feministiska biblioteks-projekt. Titeln syftar på Holsts moster som alltid fick migrän vid stora högtider. Detta var oerhört pinsamt, tyckte släkten, trots att det visste at det var hon som stod för alla förberedelser och alla matlagning. Vad som däremot inte var ett dugg pinsamt var att en farbror vägrade äta någonting annat än potatis. […]

  3. […] Min mosters migrän – Hanne-Vibeke Holst […]

  4. […] Min mosters migrän – Hanne-Vibeke Holst […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.