Gunnarson, Anna Charlotta; Gabriela Stjärna och tjuven; 2009

Gabriela Stjärna och tjuvenGabriela Stjärna och tjuven är den andra delen i Anna Charlotta Gunnarssons böcker om Gabriela. Den första heter Gabriela Stjärna och fienden.

Gabriela är nu tio år och ihop med William, den störiga killen från den första boken. När alla i klassen ska prata om ett resminne får Gabriela, som älskar att prata inför klassen, kalla fötter. Nelly, som pratade precis före henne, pratade om Tibet och hon har även varit i New York. Gabrielas resa till Halden kändes så fjuttig i jämförelse. På Nellys födelsedagskalas någon vecka senare är det någon som knycker hennes fina groda hon köpt i New York. Gabrielas bästa kompis Mikaela får skulden. Gabriela klarar inte av att trösta henne. Allt känns bara jobbigt och konstigt och det dåliga samvetet gnager hela tiden. Vem är det egentligen som knyckt Nellys groda?

Känslor står i centrum i böckerna om Gabriela och i den här andra boken så blir det djupare och mer känslosamt. Nu är det avundsjuka som står i centrum och Gabriela gör en resa där hon får fundera vad som egentligen är viktigt i livet. Återigen så är det hon, tjejen, som får stå för den nyckfulla och irrationella sidan och William, killen, får stå för förnuftet och är den som tar ansvar. Det är mycket befriande att det inte är tvärt om, som i så många andra böcker. Jag älskade den första boken och den här boken tycker jag faktiskt är ännu bättre. Jag grät så tårarna sprutade när jag läste bokens upplösning och det är såklart ett mycket bra betyg. Jag längtar efter att få sätta boken i händerna på Hugo, men det dröjer väl sisådär en sju åtta år.

2 kommentarer

  1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323

    Det låter som en fantastiskt fin bok! Ska försöka sätta den i händerna på min 9-åring.

    1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323

      Ja! Ett måste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.