Gunnarson, Anna Charlotta; Gabriela Stjärna och fienden; 2008

Gabriela och fiendenAnna Charlotta Gunnarson är inte bara rolig, hon kan skriva barnböcker också. Hon rekommenderade mig på twitter att läsa de ungdomsdeckare hon skrivit, men de fanns inte inne på biblioteket så jag började med Gabriela Stjärna och fienden och lånade även Gabriela Stjärna och tjuven.

Gabriela är lite som jag var när jag gick i skolan; självsäker och understödd av sina bästa vänner. Samtidigt har hon ett gott hjärta och ett samvete. William är den nya killen i klassen som rubbar hennes cirklar. Han är, liksom hon, bra på brännboll och kan få klassen att jubla på roliga timmen. Garbiela måste sätta stopp för honom och trots att han verkar gilla henne så sprider hon ut att han är en lögnare. Och ljuger måste han ju göra eftersom han påstår att hans mamma är från Uruguay och heter Marta, när hon egentligen är ljushårig och heter Karin. Och vem är egentligen hans mystiska pappa från Danmark som han inte pratar om?

Gabriela Stjärna och fienden är en bok om känslor, vänskap och att vara annorlunda. Gabriela är den som står för normen och som till en början är negativt inställd till det annorlunda, en roll som pojkar ofta får ha i barnlitteraturen. William är den annorlunda och mer känsliga. Det är inte en bok där allt är tvärtom, men den ger utrymme för andra personlighetstyper än de mest traditionella. Jag kunde inte annat än älska boken, också för att jag var lite som Gabriela själv när jag gick i skolan.

1 ping

  1. […] Gabriela Stjärna och fienden Gabriela Stjärna och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.