#fotbollsfeber: Skillnad i kvalitet är irrelevant

FIFA Womens World CupEfter recensionen häromdagen av boken Det riktiga landslaget av Moa Svan kom kritiken att det faktiskt är skillnad i kvalitet och att det finns dem som inte tycker om att titta på damfotboll. Ja, de personerna finns. Det är sådana som inte gillar allsvenskan eller kanske inte ens håller på något speciellt lag, utan bara drivs av kärleken till Fotboll med stort F. De tittar på Champions league, spanska ligan och eventuellt fotbolls-VM om några storlag möts. Annars kan det kvitta. Damfotbollen går förstås bort eftersom kvaliteten är lägre där. När antalet proffsspelare är så få och resurserna så snedfördelade är det ju inte heller så konstigt.

Men en stor del supporters är förmodligen mindre sportintresserad än vad jag är och har kanske inte ens helt kläm på exakt var offside är för något. Många är framgångssupporters och andra tittar bara på VM när alla andra gör det. En del följer bara klubblag och andra byter klubblag varje säsong. Som ni förstår är den stora supporterskaran inte homogen och den största delen är förmodligen inte sådana som vill ha bäst möjliga kvalitet, utan snarare största möjliga spänning.

De genuina sporttokarna jag följer på Twitter, som verkligen kan allt om sport och älskar sport, följer också damfotbollen med samma genuina intresse. Många av dem är män. Men så fort det skrivs om damfotboll exempelvis på den här bloggen, fylls kommentatorsfälten med förminskande kommentarer att kvinnor inte kan spela fotboll, att de borde spela på halva planen (i all välmening såklart) eller att de kanske borde testa tajtare kläder eller korta kjolar på planen. Gammal hederlig sexism med andra ord. Det är något så hotfullt med kvinnor som spelar fotboll, det manligaste av manligt, och dessutom är det många kvinnor som spelar som vägrar att vara som riktiga kvinnor. Det vill säga de målar inte naglarna, de är gifta med kvinnor eller de klär sig inte gärna i sexiga kläder. Såklart måste dessa kvinnor tryckas ned i (fotbolls)skorna.

De som bara vill ha toppklassig fotboll och dissar allsvenskan, kanske aldrig kan bli supporters till något damfotbollslag, men liksom sexisterna som vill trycka ner spelarna är de med allra största sannolikhet i minoritet. Media skulle definitivt kunna hetsa igång en stämning så att hela Sverige dansar och ler under VM och till och med under Algarve Cup som är en viktig turnering är damerna. Skriv om det, ha uppsnack mer än 20 min inför en Sverigematch och skriv långa reportage om form och matchtaktik. Jag lovar att den stora framgångssupporterskaran skulle jubla och ta fram sina halsdukar och matchtröjor från garderoben och måla flaggor på kinderna.

Det ÄR ett argument att damfotbollen inte uppmärksammas lika mycket som herrfotbollen. Det spelar roll att det inte skrivs lika mycket, inte pratas lika mycket för viktiga matcher och att VM-kval inte visas på de stora TV-kanalerna. De som bara vill se toppkvalitet på fotbollsplanen är såklart i sin fulla rätt att dissa damfotbollen, men de som vill ha spänning och följa coola karaktärer bör inte missa denna fantastiska fotboll och skulle nog inte heller göra det om de kunde njuta av den oftare och med mer fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.