Fjorton nobelpristagare: Doris Lessing

Det femte barnetJag skulle ha sammanfattas diskussionerna om Doris Lessing för länge sedan, men bättre sent än aldrig. Vi har läst Det femte barnet tillsammans i bokcirkeln Fjorton nobelpristagare. Lessing är en mångfacetterad författare och hon har skrivit böcker i många olika genrer. Det femte barnet är en mycket obehaglig roman om att få ett funktionshindrat barn och en familj som faller samman. Även denna bok har jag klassat som en man inte läser två gånger.

* Det var en oerhört hemsk bok om att ha ett barn som man behöver stöd och hjälp från samhället för att klara av, men det enda som erbjuds är att stoppa in honom på en inhuman institution. Många höll med om att det var lätt att känna både med mamman som hämtade hem pojken och resten av familjen som tycker att han borde varit kvar.

* Vi tänkte i termer av att den perfekta fasaden var på väg att spricka och barnet fick vara en symbol för sprickan som ändå skulle komma. Barnet var också någon form av straff som mamman fick för att hon varit för lycklig.

* Någon drog paralleller  till Rosmarys baby, hon som födde djävulens avkomma.

Nästa bok är Hjärtdjur av Herta Müller och den har läst och deltar därför bara i diskussionerna.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
  • Cecilia Östergren21 november, 2016 kl. 12:05
  • Svara

  Huvaligen, jag läste den innan jag fick barn och kunde inte undgå att tänka på den när jag var gravid med andra barnet. Jag avråder alltid folk i barnafödande ålder att läsa den.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna21 november, 2016 kl. 11:53
    Författare
   • Svara

   Jag läste den som tur var ganska långt innan barn var aktuella. Det var tur det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.