EU-läsning: Tyskland

Tysklands flaggaNu är EU-läsningen snart i mål! Dagens EU-land Tyskland är nummer 25 i ordningen och sedan är det bara två länder kvar (till den som är EU-nörd och vet att det minsann finns 28 medlemsländer kan jag säga att Sverige är inte med i den här utmaningen). Jag avslutade i våras min tyska höst, så det har varit mycket fokus på Tyskland det senaste året. Därför har jag inte läst så många böcker till den här redovisningen.

Erfarenheter av Tyskland som bokland

Jag har stor erfarenhet av Tyskland som bokland eftersom jag pluggat tyska på universitetet och där fått läsa både Thomas Mann och Gerard Hauptmann på tyska. Goethe och äldre tysk litteratur stod också på läslistorna. Förra årets tyska öst fokuserade jag på kvinnor och läste mycket från  både öst och väst. Herta Müller och Nelly Sachs har jag förstås läst.

Tysk litteratur i Feministbiblioteket

Här finns allt från nobelpristagare Müller och Sachs till faktabok om Baader-Meinhofligan. Den finns böcker om tiden före och efter murens fall, från både DDR och BRD. Fler kända författare att nämna är Juli Zeh, Charlotte Roche och Ingrid Noll. Jag har läst många böcker på originalspråk.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag läste tre böcker som blev över från den tyska hösten och jag är nöd med spridningen. Det blev en roman, en novellsamling och en barnbok.

Roman

Andrea Maria Schenkel – Tannöd: Jag läste en bok på tyska till den här utmaningen och det var den här deckaren som var både spännande och lite speciell.

Novellsamling

Judith Hermann – Sommarhus, senare: En lite speciell novellsamling med drag av mystik och förföljelse.

Barnbok

Cornelia Funke – Allra bästa kompisar: En författare jag glömde bort inför den tyska hösten var barnboksförfattaren Funke som jag passade på att läsa nu. Flera av henne böcker finns översatta till svenska och passar ca 5-7-åringar.

Nästa EU-land

Nu är det som sagt bara två länder kvar och näst sist ut är Ungern, bokmässans §temaland 2015. Just tack vare det fanns det lite mer än inget att läsa från Ungern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.