Recension: Funke; Cornelia; Allra bästa kompisar; 1998

Allra bästa kompisarNär jag hade tysk höst förra året så tittade jag också lite efter barnböcker. Jag hittade då Cornelia Funke och valde att nu lite senare läsa Allra bästa kompisar (Opal), en bok för lite mindre barn som precis har börja läsa själva. Den boken får bli en del av EU-läsningen.

Sofie och Ida bor i samma hus och är bästisar. En dag flyttar Belinda till samma hus och Ida bestämmer sig för att hon inte ska få komma emellan heller och Sofie. Hon hade inte räknat med att Sofie inte tänkte samma sak. Men boken slutar bra med att alla tre blir bästa vänner.

Jag är är lite kluven till det här temat. Jag vill inte uppmuntra flickor att bara leka två och två och bara med flickor, men å andra sidan så gör ju de flesta det och då är bokens tema såklart upplyftande. Jag känner igen mig från min egen barndom och skulle inte direkt välkomna en tredje tjej. Tankarna går till en gammal barndomsklassiker, Tretton år, som har samma tema men är för äldre barn. Den här är som den fast i miniatyr och rikligt illustrerad med bilder. Känslorna som avundsjuka och äganderätt finns där också, och de fångar författaren och illustratören Daniela Kulot bra.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.