Recension: Schenkel, Andrea Maria; Tannöd; 2006

TannödJag har äntligen tagit itu med Tannöd av Andrea Maria Schenkel. Boken fick jag av två vänner förra sommaren för att jag annonserat att jag ville läsa mer tyskt. I somras hittade jag en tysk bok på svenska i Saltboden på Landsort. Det visade sig vara samma bok! Därför en extra stor eloge till mig som läste den på tyska och inte svenska. Den svenska titeln är Mordbyn.

Det är tio år efter andra världskriget och det har skett något hemskt på en ensliga gården Tannöd. Vi får höra vittnesmål från många i byn som berättar om vad som hänt och vad de sett eller inte sett. Samtidigt får vi höra om familjen Danner, den familj som vi sås småningom förstår att det handlar om. En fruktansvärd historia växer fram.

Jag tyckte om den här lite udda deckaren. Berättelsen växer fram genom vittnesmål och det är tycker jag är otroligt spännande. För varje varje historia får vi en ny pusselbit till den stora berättelsen. De första handlar om folk som åkt till gården utan att se något, men bara känt att det var något som inte stämde och de senare om vad de sett och hur hemskt det varit. Parallellt växer en historia om förtryck och sexuella övergrepp fram. Bra utfört och jag fängslades av historien trots de självklara språkförbistringar som uppstår när jag läser på tyska.

Läs mer (på svenska): Adlibris, Bokus

Boken är också filmad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.