EU-läsning: Irland

Irlands flaggaEU-läsningen har nu nått Irland, ett land jag tycker att jag borde läst mycket från, men där det var tämligen skralt på titlar här på Feministbiblioteket. Fem nya titlar var målet inom ramen för det hör projektet.

Erfarenheter av Irland som bokland

Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt läste jag som alla andra gjorde när den kom och sedan har jag plöjt nästan alla Marian Keyes. Jag har också läst nobelpristagarna Seamus Heaney och Samuel Beckett. Utöver det har det mest blivit irländsk chick lit, vilket sannerligen inte är en bristvara i bokhandlarna. Om jag skulle haft en överskrift till detta inlägg så skulle den har lytt: Irland – inte bara chick lit.

Irländsk litteratur i Feministbiblioteket

Marian Keyes, såklart. Även Cecilia Ahern och Sheila O’Flannigan. Idel chick lit-författare. Jag var som ni förstår tvungen att göra något åt detta.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag valde att läsa böcker av lite olika snitt för att få en så bra bredd som möjligt.

Kate O’Brien – Örtagården: En gammal bok (1941) som var så kontroversiell när den kom ut på Irland att den censurerades. För en 2000-talsmänniska var det svårt att förstå. Intressant att läsa, även om den var lite tradig.

Gemma O’Connor – Tid att minnas: En irländsk deckare från 1998. Det var en intressant historia, men en kvinna i huvudrollen som var både offer och hjältinna.

Marian Keyes – Sista chansen: Självklart var jag tvungen att recensera Keyes mest feministiska roman (1999). Chick lit ja, men hon är också feminist.

Anne Enright – Den glömda valsen: Enright har jag läst mycket om och henne bok Sammankomsten har gillats av många bloggare. Jag fick tag på Den glömda valsen (2011) och läste den istället, vilket jag tror var ett litet misstag

Maeve Binchy – Vinter i drömhuset: Binchy var en mycket produktiv författare och har skrivit många kända böcker. Jag valde att läsa den sista boken hon gav ut innan hon dog (2012). Det var en trevlig feelgood-roman.

Nästa EU-land

Nästa EU-land var också något att bita i. Det är Italien och det är precis som Irland ett land jag läst pinsamt lite ifrån. Jag har tjuvstartat med läsningen även där som den uppmärksamme kunnat läsa, så jag återkommer om inte allt för lång tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.