En erfarenhet rikare – missfall

Ni som följt mig länge på bloggen eller känner mig personligen vet att jag och min man drömmer om att få ett syskon till vår son. Strax före jul såg drömmen ut att bli verklighet. Efter otaliga ivf:er blev det äntligen ett plus på stickan. Förra veckan var vi på ultraljud för att se ett litet hjärta ticka. Men det gjorde inte det. Chockade och ledsna åkte vi hem och kramade hårt om det barn vi har. I förrgår kom det som skulle kunna blivit ett barn ut.

Det är mycket vanligt att få ett tidigt missfall och de allra flesta missfall sker i vecka 6-7 då hjärtat ska börja slå. Det kan dock dröja innan man börjar blöda. Hade jag inte gjort ett ultraljud hade jag fått en chock då blodet flödade och det kändes som en otrolig lättnad att jag visste. Det var bra att inte få allt på en gång. Först besked, sedan deala med blod. En del av mig tycker att alla borde gå och kolla upp i vecka sju om ett hjärta slår, men jag inser att det skulle skapa mycket olycka. Alla vet ju inte när de blev gravida. Det går att vara tvärsäker, men ändå ha fel. Kommer man då dit i vecka 7 och inget hjärta tickar, kan det ju vara så att man bara är i vecka 4 och mycket onödig nervositet och oro har skapats.

Vad jag däremot är säker på är att vi måste prata om missfall, om ivf och om ofrivillig barnlöshet. Anna Kinberg Batra tog upp det i Skavlan i fredags, vilket var mycket bra och andra har också pratat om det. Jag har valt att vara öppen med allt och har till och med sagt till höger och vänster att jag var gravid, redan innan ultraljudet. Hur känns det då att tvingas säga att man har fått missfall? Bara bra. Det är skönt att folk vetat om. Detta gäller såklart inte alla, men de som vill prata om det borde göra det och inte vara så rädda för att andra känner sig obekväma.

Till alla er som vill prata eller lätta er hjärta så finns jag här, på facebook och på mejlen. Förra gången jag skrev om ofrivillig barnlöshet och hopplösheten jag kände efter många misslyckade ivf:er fick jag massor av respons både öppet och per mejl. Jag är glad för att ni hör av er och jag pratar gärna igen och igen. Hugo i sina fjärilsvingar

Jag har ett barn och längtan efter ett till får aldrig bli starkare än kärleken till honom. När jag sa till honom att mamma och pappa är ledsna för att bebisen försvann sa han: Mamma och pappa är glada för att ni har Hugo! Ja, så sant mitt kloka barn.

24 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Skickar en kram från Bryssel!!

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 03:36
    Författare
   • Svara

   Tack Sanna! Som tur är skriver jag mig ur sorgen 🙂 Kram

 2. Vad tråkigt och jobbigt för er! Kram

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 03:39
    Författare
   • Svara

   Tack! Kram

 3. Stor kram från mig, så tråkigt att höra.

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 03:48
    Författare
   • Svara

   Tack <3

  • Sara S21 januari, 2015 kl. 04:12
  • Svara

  Å så fruktansvärt tråkigt. Tycker det är bra att du är så öppen med dina känslor, tror det är många som sitter ensamma med sin sorg. Skickar en stor varm kram till dig! <3 <3 <3

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 05:21
    Författare
   • Svara

   Det är tyngre, i all fall för mig, att hålla inne med sorgen. Tack för värmande ord! <3 Kram

 4. Så tråkigt att höra. Kram.

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 05:51
    Författare
   • Svara

   Livet är grymt men det går vidare, som jag brukar säga. Kram

 5. Så fruktansvärt tråkigt, jag beklagar verkligen. Jag tror som du att det är viktigt att prata om det, dels för att det blir lite mindre jobbigt att bära om man slipper göra det ensam och dels för att det är en sån där sak som ofta tystas ner. Jag upplevde när jag gick igenom ett missfall för flera år sen att det var så väldigt ensamt och svårt att hantera därför. När jag skrivit om det på bloggen har jag alltid känt att det naturligtvis kostar en del att trycka på publicera-knappen men att det alltid gett mig så mycket tillbaka i form av kontakt med andra och en möjlighet att få göra det talbart. Jag håller tummarna för att ni snart får ett syskon till Hugo! Kram

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 10:21
    Författare
   • Svara

   Jag känner precis likadant! All den respons och alla berättelser är värt det! Några känner sig säkert obekväma för att jag berättar, men det är faktiskt inte mitt problem. Att prata om det är viktigt också för dem som har det framför sig. Om ingen säger nåt så tror man ju att det är ovanligt och chocken blir så mycket större. Bra att du också är öppen, att vi är flera! Tack! Kram

 6. Stor kram! En klok son ni har!

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 10:22
    Författare
   • Svara

   Ja, det är en stor tröst! Kram

 7. Kram!

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 10:22
    Författare
   • Svara

   Kram!

 8. Så fruktansvärt tråkigt. Barnlängtan är så existensiell och kan vara helt uppslukande. Jag är verkligen ledsen att ni inte fick behålla det lilla livet som ni så hett önskade.
  Men vilken underbar kommentar från ditt barn! Fantastisk, tycker jag.

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 10:24
    Författare
   • Svara

   Tack! Jo han tröstar oss, det är bra.

  • Erika21 januari, 2015 kl. 09:06
  • Svara

  Beklagar :(. Fint att du är öppen med det. Hoppas det går bättre för er snart.

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 10:24
    Författare
   • Svara

   Tack! Kram!

 9. Åh så tråkigt!
  Om man orkar så tror jag definitivt att man ska vara öppen med det. När vi efter lång tids längtan började berätta att vi väntade barn så började vi med de personer som vi också skulle anförtro om det gick galet.

   • Hanna21 januari, 2015 kl. 10:28
    Författare
   • Svara

   Man ska ju inte säga det till någon man inte skulle orka berätta om ett missfall för. Jag trodde inte jag skulle ha problem med att berätta det för nån och jag fick rätt. Jag är bara ledsen över att jag skulle behöva få reda på det.

 10. Många kramar! ❤️
  P.S. Har du läst ”Längan bor i mina steg” av Klara Zimmergren. Om inte gör’t! D.S.

   • Hanna22 januari, 2015 kl. 02:27
    Författare
   • Svara

   <3 Jag har inte, men inser att jag borde. Tack för tipset! Kram

 1. […] « En erfarenhet rikare – missfall […]

 2. […] det privata planet var januari en jobbig månad eftersom jag fick missfall efter över ett år av försök att bli gravid igen med […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.