Recension: Edgren Aldén, Rebecka; Och blomstren dö; 2017

Och blomstren döJag träffade Rebecka Edgren Aldén på bussen för några veckor sedan och vi kände igen varandra från sociala medier. Jag kom då på att det var längesedan jag läste något  av henne. Eftersom jag är i deckarmood när det gäller lyssning, valde jag att lyssna på hennes thriller Och blomstren dö.

Gloria följer med sin pojkvän Adam ut till hans landställe. Adam kommer från en rik familj som har ett fint sjönära ställe på en ö i Stockholms norra skärgård. Gloria har varit på ön som barn, då i ett kvinnokollektiv som Glorias mamma och hennes vänner startat. Den här sommaren är det första gången hon återvänder. Livet på ön är inte helt enkelt. Gloria känner sig alltid i underläget. Adams bror Carl provocerar henne öppet och alla, inklusive Adam, verkar vara på hans sida. Allt förändras den dagen Gloria hittar ett lik. Det ser ut som ett mord och Gloria känner att Adam inte berättar sanningen om hans relation till den döda kvinnan.

I Och blomstren dö vävs en kärlekshistoria i nutid ihop med ett förflutet där det funnits betydligt mer hemligheter än vad man först kunnat ana. Det är en spännande thriller där det är svårt att veta var lojaliteterna egentligen ska vara. Jag tyckte mycket om den och på slutet var det verkligen en riktig bladvändare, som man säger. För mig var det sträcklyssnande.

Jag gillar deckare som denna, som inte handlar om en seriemördare som går lös och mördar alla som mobbat hen i barndomen eller annan random orsak. Det finns för många sådana böcker. Den här är mer klurig och jag tycker om att vi fick lära känna Gloria på djupet. Hennes liv är spännande som dotter till en ensamstående feminist, samtidigt som det fanns en saknad av en fader och så något annat som skavde. Allt kokar ner till frågan varför kvinnokollektivet upplöstes och varför det har betydelse för nutiden. Härligt med feminism i olika generationer!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.