Recension: Daniel, Jennifer; Das Gutachten; 2022

Das GutachtenDas Gutachten är en grafisk roman på tyska och titeln betyder Rapporten. Boken är illustrerad och skriven av Jennifer Daniel. Hon är en tysk serietecknare född 1986 i Bonn. Jag köpte boken i Berlin, för att just grafiska romaner är bra för mig att upprätthålla läsandet på tyska utan att antingen dö av tristess eller komma på mig själv efter halva boken att jag inte begriper någonting.

En ung ensamstående mamma är politiskt aktiv i terrororganisationen RAF (Baader-Meinhofligan) och försöker att hitta en barnvakt till sin son för att kunna delta i en aktion. Ingen ställer upp, så hon tar sonen med sig. Samtidigt är en rättsläkare på personalfest och tar bilen hem, torts att han och kollegan han skjutsar är rejält fulla. På vägen hem krockar bilen och utanför ligger det en kvinna död på marken. När fyllan och bakfyllan är över börjar rättsläkaren tänka på olyckan. Var inte kvinnan redan död? Samtidigt har hanns kollega som var med i bilen, nyktrat till och lovar hela tiden att han inte sett nåt.

Das Gutachten är en roman som speglar tiden under senare delen av 70-talet i Västtyskland. Baader-Meinhofligans kärntrupp satt bakom lås och bom, men kampen för att få dem fria fortsatte genom åtskilliga terrordåd och kidnappningar. Huvudpersonen i boken har själv stridit i Andra världskriget, vilket han har dåliga minnen från och han har ett samvete som gnager. När han förstår att kvinnans son även han har dött i olyckan kan han inte låta bli att gräva i det. Om det inte var han som dödade kvinnan, vem gjorde det?

Jag tyckte mycket om boken. De lite flyktiga illustrationerna, som ibland fick utgöra hela historien, var mycket gripande och uttryckte starka känslor. Det här var en seriebok där bilderna spelade en kanske större roll än själva texten, även om texten såklart fanns där och drev historien framåt. Det var också en skildring av en viktig epok i tysk historia. Berättelsen utspelar sig i juli 1977 och under hösten skulle Baader, Ensslin och Jan-Carl Raspe ta livet av sig i fängelset efter att en kapning av ett Lufthansaflyg misslyckats som aktion för att få dem frigivna. Andan från tiden fångas väl i boken, där rädslan för terrorister på flera håll har tagit över förnuftet.

1 ping

  1. […] Das Gutachten (Rapporten) av Jennifer Daniel (Tyskland) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.