Hellre en död kvinna, än en fri kvinna.

Demonstration för abort i Barcelona

Demonstration för abort i Barcelona och Spanien, som efter idoga protester inte införde strängare abortlagstiftning. Mars 2014.

Jag har inte kunnat skriva om det förrän nu. Jag är så förblindad av ilska över vad som nu sker i USA. Roe vs Wade, den del av konstitutionen som garanterar en kvinnas rätt till abort, är nu borta. En mängd stater kommer nu göra allt från att införa begräsningar i aborträtten till att totalförbjuda det. Och med totalförbjuda vet vi att de menar att straffa kvinnor som fått missfall, hindra kvinnor från att resa och låta gravida kvinnor dö eller bära på foster som inte kan leva.

Hellre en död kvinna, än en fri kvinna.

Ja, jag är medveten om att aborträtten är oerhört mer generös på flera håll i USA än vad den är i Sverige. Jag förstår att små begräsningar i dessa rättigheter inte skulle innebära någon skillnad mot hur vi har det i större delen av Europa. Nu är det tyvärr inte så att det är småjustgeringar av lagstiftning som flera stater är på väg att göra. Politiker pratar om att misstänkliggöra alla som fått missfall, och där är vi ute på jävligt hal is.

Hellre en död kvinna, än en fri kvinna.

Människor som är emot abort är inte för liv. Det finns ingenting som kopplar ihop abortmotstånd med rätten till liv, hur mycket det är står skrivet på banderoller. Samma människor tycker att vapen i alla människors ägo är toppen och varje masskjutning inte som har med vapenlagarna att göra. Ett foster som inte kan leva, får inte heller aborteras, vilket med all önskvärd tydlighet visar att det är kvinnans frihet man vill åt, inte fostrens rätt till liv.

Hellre en död kvinna, än en fri kvinna.

Abortmotståndet är religiöst och det är intressant att hela det republikanska partiet har gett fritt spelrum till dessa gammalmodiga religiösa idéer. I även den kristna religionen finns idéer om att en god kvinna är en mor. Rent praktiskt kan väl kvinnor ha yrken och så, men till syvende och sist är det ändå en god mor som är hennes (mitt) kall. Hur ska USA kunna ifrågasätta länder som Saudiarabien för att ha religiös lagstiftning, när de själva har det?

Hellre en död kvinna, än en fri kvinna.

Det enda positiva jag kan se som skulle kunna komma ut ur detta helvete, är att protesterna blir för stora. Förhoppningsvis kan det spilla tillbaka på republikanerna och ge demokraterna vind i seglen. Vi ska inte glömma att över halva USA:s befolkning gillar abort. Eller gillar och gillar, men ni förstår vad jag menar. För över hälften av befolkningen är kvinnors frihet viktigare än religiösa idiotier.

Hellre en död kvinna, än en fri kvinna.

Förhoppningsvis kommer det att straffa sig för sådana som Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett som ljög de folkvalda rätt upp i ansiktet om Roe vs Wade. Amy Coney Barrett är dessutom själv kvinna. Kvinna och mor. Vad jag känner för henne just nu lämpar sig inte för skrift. Bara att nämna henne i skrift här gör att mitt blodtryck går upp. Men på den punken har jag noll och inget förtroende för att ett straff kommer att utmätas.

Hellre en död kvinna, än en fri kvinna.

Det jag vill skicka med demokraterna är att inte tappa denna superviktiga fråga. Försök inte att utöka antalet ledamöter i högsta domstolen för att på det sättet få fram en förändring. Jag tror att det är dömt att misslyckas. Bättre att visa väljarna vilket religiöst pack man får med Trump vid makten. Det frihetsälskande folket i väster måste ju föredra ett samhälle där friheten gäller alla, inte bara män. Ett samhälle där man hellre ser en fri kvinna än en död kvinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.