Cacho, Lydia; Maktens slavar; 2010

Maktens slavarLydia Cacho är journalist, feminist och människorättsaktivist från Mexiko. Hon är särskilt intresserad av prostitution och människohandel och i boken Maktens slavar kartlägger hur människohandeln har kopplingar över nationsgränserna och hur den hänger ihop med maffian.

Vi får följa med på reportageresa till Turkiet, Israel/Palestina, Japan, Kambodja och Burma. Hon beskriver också sexindustrin i sitt hemland Mexiko. I många fall handlar det om minderåriga flickor och i de flesta fall har de blivit lurade eller sålda av någon närstående. Eftersom polisen ofta är korrumperad, eller i vilket fall finns det många poliser som efterfrågar tjänsterna, kan handeln med kvinnor och barn fortsätta.

Det är en fruktansvärt gripande bok och jag blev arg, ledsen och uppgiven om vartannat. Men någonstans fanns ändå det lilla tvivlet. Det som gör att jag vill granska alla fakta och kolla upp om hon verkligen har rätt i all hon skriver. Och så rätt som det är smyger det sin in fakta som jag starkt betvivlar och det gör att hela boken känns otroligt vinklad: I eftertexterna skriver hon om pedofili och har en passus om att många européer tycker att det är frihetligt och liberalt att uttrycka sin sexualitet och att resten av samhället tycker att det är för obehagligt för att ta tag i. Att hon inte bor här eller har någon som helst koll på hur pedofili ses här är mycket tydligt. Hon slänger sig ofta med hårda ord och hon målar upp en bild av en fasansfull värld. Jag blir skeptisk, eftersom hon visar i eftertexterna att hon inte alltid vet vad hon pratar om. Det är oerhört synd, för hon har träffat många kvinnor och barn som har viktiga historier att berätta.

Hon driver en tes om att människohandlarna tjänar på laglig och reglerad prostitution. Hon raljerar över feminister och prostituerade som anser att vissa har gjort ett fritt val och att detta måste respekteras och då faller hela resonemanget platt, anser jag. Det är just den typen av debatt som vi inte behöver. Jag tror att hon har rätt, men vi måste ändå respektera att vissa tycker om att sälja sex, hur konstigt vi än må tycka själva att det är.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.