Böcker om orättvisor och förtryck

Suffragettparad i New York 1912

Veckans tema på Kulturkollo är orättvisor och förtryck. Hela min blogg är ju en reaktion på orättvisor mot kvinnor över hela världen så egentligen behöver jag ju bara tipsa om att läsa den, men jag vill ändå bidra med en liten litteraturlista. Orättvisor och förtryck kan vara så mycket; diktatur, diskriminering, män som stiftar lagar om kvinnors kroppar, olika träningstider beroende på kön, oskäliga inkomstskillnader mm mm. Jag presenterar här en lista på olika typer av orättvisor, mycket olika typer av orättvisor. Listan ska på intet sätt ses som heltäckande.

Doris Pilkington  – Rabbit-proof fence: Om hur aboriginer behandlats i Australien och i synnerhet de med en förälder som är aborigin och en som är vit.

Ellen Kuzwayo  – Kvinna i Soweto: Orättvisor mellan svarta och vita i Sydafrika och framförallt förtryck av svarta.

Frederico García Lorca – Kvinnodramerna: Förtryck av kvinnor sett från en homosexuell mans ögon, en homosexuell man som senare skulle komma att mördas av diktaturen i Spanien.

Lidia Tjukovskaja – Det tomma hemmet: Förtryck av oliktänkande i Sovjetunionen. Eller inte ens oliktänkande. Förtryck av människor kort och gott.

Fatou Diome – Atlantens mage: Orättvisor i ett nytt land och en systers beskyddande och försöka att förhindra brodern som vill komma till hennes nya land.

Torborg Nederaas – måneskinn gror det ingenting: Om abort och orättvisor mot kvinnor i 40-talets Norge.

Moa Svan – Det andra landslaget: Om orättvisor mellan könen i fotbollens värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.