Diome, Fatou; Atlantens mage; 2003

Atlantens mageJag vill gärna läsa någon roman från alla länder jag har varit i och när jag hörde talas om Fatou Diomes Atlantens hjärta (Sekwa förlag) så ville jag verkligen läsa den. Diome är från Senegal och boken utspelar sig där och i Frankrike. Den bär tydliga självbiografiska drag.

Salie bor i Frankrike och hankar sig fram som städare efter en skilsmässa från en fransk man. Samtidigt studerar hon. Hennes bror Madicke bor krav i den lilla byn Niodior på en ö i Senegal. Där råder fattigdom och Madickes högsta önskan är att få flytta till Frankrike och bli fotbollsproffs. Saile vill inte det av två skäl, dels är hon inte säker på att kan kommer att lyckas och dels så vet hon hur fruktansvärt ont utanförskapet och hemlängtan känns. Hemma i byn tror alla att det alltid är fantastiskt i Frankrike och brodern är djupt besviken på sin syster som inte köper honom en flygbiljett. Det är inte lätt att förklara varför livet inte är en dans på rosor i Frankrike när den första som utvandrade kom hem med TV i bagaget.

Det var lättare att få jobb under andra världskriget när Frankrike var i skriande behov av arbetskraft, men när Salie förklarar det är det ingen som förstår. De tror inte heller på att rasismen är utbredd och att ett svart ansikte kan sätta många käppar i hjulet för en karriär. Salie tror att det bästa inte är att emigrera till ett land där man aldrig känner sig välkommen, utan istället låta bli att gifta sig med flera och skaffa åtskilliga barn med samtliga. Eftersom hon inte återvänt hem talar hon för döva öron.

Det är en politisk bok som tar upp många viktiga samhällsfrågor såsom migrationens baksidor, rasism och stark kultur som manar till månggifte och massor av barn. Det är också en bok om fotboll. Vi får i detalj veta om viktiga matcher för Senegal. Såklart mest om den viktigaste, segern mot Sverige i VM 2002 i åttondelsfinalen.

Jag älskade den här boken. Det viktiga politiska och feministiska budskapet i kombination med en stor portion fotboll, kan det bli bättre? Diome skriver bra och jag är imponerad över hur hon väva ihop många små historier till en sammanhängande handling där fotbollen och ett syskonpar står i centrum.

Läs mer: Adlibris, Bokus

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anna8 augusti, 2013 kl. 09:04
  • Svara

  Det är en härlig roman, jag gillade delen i Senegal extra.

   • Hanna8 augusti, 2013 kl. 10:01
    Författare
   • Svara

   Jag också! Det finns mycket att upptäcka när man ger sig utanför det ”vanligare” länderna!

   1. Jag läste och skrev om den här:
    http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/02/atlantens-mage-slukar-dig-hel.html

     • Hanna8 augusti, 2013 kl. 11:38
      Författare
     • Svara

     Håller med om att den fortfarande är aktuell. Migrationens baksidor och rasism måste vi fortfarande jobba med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.