Nederaas, Torborg; Av måneskinn gror det ingenting; 1947

Av måneskinn gror det ingentingHar man som jag läst nordiska språk, så går det faktiskt att damma av sin gamla kurslitteratur för att finna bra litteratur om och av kvinnor. Jag mindes faktiskt ingenting av Torborg Nederaas bok mer än att jag speedläste den inför hemtentan 1997. Därför läste jag den en gång till.

En man träffar en kvinna och hon följer med honom hem. Han får välja om han vill ha hennes kropp eller hennes själ och han väljer hennes själ. Hon berättar då sin livs historia. Av måneskinn gror det ingenting är en historia om en ung kvinna kärlek till en man som bara vill ha henne på hans villkor i ett samhälle där en kvinna måste vara gift för att räknas. Boken behandlar viktiga frågor som abort, ogifta kvinnors rättigheter och önskade barns rätt att finnas oavsett föräldrar.

Jag tyckte om boken, vilket jag vill minnas att jag gjorde även när den stod på min kurslitteraturlista. Tidigare har jag skrivit om berättartekniker jag stör mig på och då måste jag passa på att lyfta fram formatet i den här boken. Berättelsen är i jag-form och mannen som möter henne fungerar som ramberättare och han skjuter in små kommentarer då och då. Otroligt bra, jag gillar skarpt!

Läs mer: Boken finns på svenska och då heter den Månen ger icke liv. Vid en snabb koll finns ett ex på Stockholms stadsbibliotek. För den som kan tänka sig att läsa på norska finns den att köpa: Adlibris

Andra bokbloggar: Ingrids boktankar, Boktanker

2 pingar

  1. […] Anne Holt: Blind gudinne Amalie Skram: Constance Ring Berit Ås: Härskarteknikerna Berit Ås/Ami Lönnrot: Förbannad är jag ganska ofta Torgborg Nederaas: Av måneskinn gror det ingenting […]

  2. […] Torgborg Nederaas – Av måneskinn gror det ingenting: En klassiker som jag tror inte finns på svenska. Feministiskt i framkant om abort från 1947. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.