Böcker från de ställen jag bott

Stockholm

Ikväll ska jag träffa bokbloggare från andra ställen än Stockholm i Stockholm och Linda på Enligt O har förberett sig genom att skriva om fem bra böcker som utspelar sig i just Stockholm. Jag bor ju här, men tänkte att det är fint att hänga på och skriva om böcker jag tycker om med min hemstad i fokus.

Stockholm är ju lite speciellt för mig då jag aldrig trott att jag skulle hamna här för gott. Göteborg var ju min hemstad efter att jag lämnat Lidköping. Därför tänkte jag inte ge er tips om fem bra böcker från just Stockholm, utan om fyra bra böcker från de städer jag har bott i (ok, det blev fem).

Lidköping

Det finns ingen bättre bok som utspelar sig i Lidköping än Carl Jonas Love Almqvists Det går an. En av Sveriges mest kända böcker utspelar sig i min födelsestad och det märks i Lidköping. Sara Widebeck står staty nere vid ån och det finns en gata uppkallad efter henne (ja hon är såklart fiktiv, men kan kan ju föreställa sig hur hon såg ut). Ett förslag när staden skulle komma på en slogan var Lidköping – Det går an. Jag kan inte förstå  varför Lidköping – morgondagens småstad ansågs bättre och vettigare. Jag kommer aldrig att förstå det.

Göteborg

En bok jag läste nyligen som var riktigt bra och med ett intressant Göteborgsperspektiv var Den stora utställningen av Marie Hermansson. Den utspelar sig till stor del på Liseberg vid nöjesfältets öppnande 1923 och gav mig stor lust att läsa mer om Liseberg och dess historia. Boken är en deckarhistoria som vävs samman med lite kärlek i 20-talsmiljö.

Wien

Ok, jag måste välja två böcker. Cecilia Hanssons bok Au pair utspelar sig i Wien och handlar om en svensk tjej som är au pair där, vilket känns så nära mitt eget liv. Jag var inte au pair, men utbytesstudent. Mycket minnen väcktes till liv! En bok som utspelar sig i Wien och är skriven av en författare från Österrike är Flyg ollonborre, flyg av Christine Nöstlinger. Den handlar om en flicka i Wien efter andra världskrigets slut.

Stockholm

Det finns ju hur mycket som helst att välja, men den helt nya 1959 av Helena von Zweigbergk var mycket bra och ger oss en liten Stockholmshistoria om hur det var att leva här förr. En tid då det moderna fanns i förorterna och Jungfrugatan på Östermalm är kallt och dragit. Samtidigt finns det en lockelse med att bok i centrala staden där allting händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.