Berömda och glömda idrottskvinnor: Stefka Kostadinova

Stefka Kostadinova

Idag hoppar damerna höjdfinal i OS i Tokyo och jag tänkte skriva om kvinnan bakom rekordet ni kommer att få se i rutan och som inte ens Kajsa Bergkvist lyckades slå. Stefka Kostadinovas hopp på 2,09 är ett världsrekord som jag följt, just därför att vi faktiskt hade en svensk hoppare som var i närheten. Vem var hon då, kvinnan bakom höjdfullträffen från 1987?

När jag skriver en lista på de idrottskvinnor jag ska skriva om kollar jag inte alla lite mycket. Jag gör en scanning och sen sätter jag mig ner och skriver. När jag så sent som för några dagar sedan skulle gräva ner mig i Stefka Kostadinova, en person jag verkligen inte vet mycket om, upptäckte jag till min stora förvåning att hon varit idrottsminister i Bulgarien. Det betyder att hon är den tredje idrottsministern jag skiver om under dessa olympiska spel (Läs även om Elisabeta Lipă, Rumänien, och Kirsty Coventry, Zimbabwe).

Det var på VM i Rom 1987, där Patrik Sjöberg vann guld i herrarnas höjdhopp, som Stefka Kostadinova hoppade sitt monsterhopp. Det var inte en kanontävling för hennes del. hon höll på att riva ut sig på 2,04 och det var nog få som trodde på världsrekord efter att hon vunnit. 2,08 var även det hennes rekord och på andra försöket klarade hon 2,09 och ingen har hoppat så högt sedan dess. Kajsa Bergkvist klarade 2,08 inomhus en gång.

Kostadinovas karriär var imponerande, men hon hade länge hårt motstånd i Louise Ritter från USA, som också var den som vann guldet i OS i Seoul 1988. Kostadinova vann ett VM-guld till under karriären och det var i Göteborg 1995. Då hade hon fött barn bara månader innan. Årets efter, i Atlanta 1996, fick hon kröna sin karriär med ett förmodat efterlängtat OS-guld.

Som kuriosa kan nämnas att jag minns hennes på prispallen i Göteborg, eftersom jag då jobbade som läktarvärd och spärrvakt på VM i friidrott. Jag minns att det blev något fel med nationalsången och de spelade två verser och att alla på stadion kände att det aldrig tog slut. Förmodligen jobbigt även för Stefka Kostadinova.

Efter höjdhoppandet gjorde Kostadinova karriär inom det bulgariska friidrottsförbundet och Bulgariens olympiska kommitté. Hon var idrottsminister i sitt hemland 2003-2005.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.