Berömda och glömda idrottskvinnor: Kirsty Coventry

Kirsty Coventry

Medan vi hejar på Sara Sjöström och alla andra i simbassängen tänkte jag skriva några rader om Kirsty Coventry från Zimbabwe. Hon är en av de simmare som jag minns bäst från olympiska spela som jag följt i vuxen ålder och hon är extra spännande då hon är Zimbabwes nuvarande idrotts- och ungdomsminister.

Kirsty Coventry var allra bäst på 200 meter ryggsim. Hon har två OS-guld och flera VM-medaljer på distansen. I Aten 2004 och Peking 2008 blev hon olympisk mästarinna. hon har även andra medaljer med andra valörer på halva distansen samt i medley. I afrikanska mästerskap och i samväldesmästerskap har hon ännu fler medaljer. Kort sagt har hon varit en drottning på ryggsim under början av 2000-talet.

Coventry  har anklagats för att ha tagit en gård av en av Robert Mugabes släktingar, men friades från anklagelserna. Mugabe har istället hyllat henne för hennes framgångar och belönat henne ekonomiskt. Zimbabwe dras med stora problem och enligt Freedomhouse är det fortfarande en diktatur och lider av arvet från Mugabe som styrde landet med järnhand sedan 1980. Jag gissar att Kristi Coventry och övriga i regeringen står inför stora utmaningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.