Berömda och glömda idrottskvinnor: Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă

Idag inleds rodden i OS i Tokyo och jag tänkte skriva om en riktig roddlegend, kanske inte helt känd här i Sverige, men väl i sitt hemland om inte annat – Elisabeta Lipă från Rumänien. Hon hade en lång karriär och genombrottet kom med ett guld i dubbelsculler i OS i Los Angeles 1984 som nittonåring.

Efter de inledande OS-guldet 1984 gick det inte spikrakt uppåt, men ändå är Elisabeta Lipă den mest framgångsrika olympiska roddaren någonsin. Hon tog två medaljer 1988, men inget guld. 1992 i Barcelona tog hon guld i singelsculler och silver i dubbelsculler. Efter det var det tre olympiska spel i rad med guld i grenen åtta med styrman. Hon utsågs 2000 till 1900-talets bästa roddare av internationella roddförbundet.

Efter karriären valde Lipă att plugga idrottsvetenskap på försvarshögskolan i sitt hemland och doktorerade 2009. 2015 valdes hon till Rumäniens idrottsminister och hon hade ämbetet i två år. Innan den politiska karriären jobbade Lipă inom polisen och fick graden kvestor, vilket motsvarar general. Hon har också varit ordförande för det rumänska roddförbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.