Berömda och glömda idrottskvinnor: Jarmila Kratochvílová

Jarmila Kratochvílová

Friidrotten pågår för fullt i OS och jag ska skriva om kvinna som nog många glömt och som är enormt ifrågasatt. Jarmila Kratochvílová från Tjeckien har fortfarande ett av de där ohotade världsrekorden i friidrott, på 800 meter. Kratochvílová var 32 år  när hon slog världsrekordet och när hon vann sina VM-guld.

Det var på distansen 400 meter som Jarmila Kratochvílová hade flest framgångar i, om man bortser från världsrekordet. Hon slogs med DDR:s Marita Koch om att vara världens främsta på distansen och det är Koch som fortfarande innehar världsrekordet och som också vann OS i Moskva 1980. I Los Angeles fyra år senare,v ar ingen av dem med pga Östblockets bojkott av spelen.

1983 var hennes absolut mest framgångsrika år. Det var ett VM-år och hon tog där guld på både 400 och 800 meter. Hon satte världsrekord på 800 meter i München samma år. Det rekord hon slog var Nadezjda Olizarenkos från OS i Moskva 1980 och som vid det tillfället ansågs helt omöjligt. 800-meter sprang hon normalt inte, men hon var skadad och ställde upp på 800 istället för 200 meter och satte världsrekord. Och det rekordet står sig än. Olizarenkos är fortfarande världens näst snabbaste genom tiderna.

För att anknyta till hennes smickrande smeknamn så handlade det givetvis om doping. Det är såklart mycket omdiskuterat om Kratochvílová skulle vara dopad och hennes rekord därmed en produkt av fusk. Hon har själv aldrig erkänt att hon var dopad, tvärt om säger hon att hon tränade hårt.

Hon var som starkast inför OS i Los Angeles 1984 och skulle ta OS-guld var det tänkt. Men sen kom Sovjetunionens bojkott och hela östblocket (minus Rumänien) skulle hänga på. Det blev inget OS för Kratochvílová och efter det så la hon av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.