Berömda och glömda idrottskvinnor: Sjoukje Dijkstra

Sjoukje Dijkstra

Idag är det damernas kortprogram i konståkning i OS i Beijing och jag ska skriva om en konståkerska som min mamma berättat var min morfars favorit, Sjoukje Dijkstra från Nederländarna. Hon dominerade konståkningen för damer under 60-talet och vann ett OS guld 1964 i Innsbruck.

Det första olympiska spelet som Sjoukje Dijkstra deltog i var 1956 i Cortina, Italien. Där slutade hon på en 12:e plats. I OS i Squaw Valley fyra år senare gick det bättre. Där tog hon en silvermedalj bakom amerikanskan Carol Heiss. När den amerikanska konkurrenten slutade tävla, var det Sjoukje Dijkstra som kom att kamma hem alla ädla medaljer. Hon tog guld i OS 1964 samt guld i samtliga världs- och Europamästerskap mellan 1960 och 1964.

Efter 1964 blev Sjoukje Dijkstra proffs, något som på den tiden fortfarande var förbjudet i olympiska sammanhang. Det var viktigt att det skulle vara amatörtävlingar, en idé som levde kvar länge trots att många bröt mot regeln. Efter karriären valde Sjoukje att turnera med Holiday on Ice och 1972 blev hon rådgivare för det nederländska konståkningsförbundet.

2005 fick hon Fanny Blankers-Koen-medaljen för sina insatser för nederländsk idrott. Jag skrev om Fanny Blankers-Koen på bloggen under ett tidigare olympiskt spel. En mycket imponerande idrottskvinna som du kan läsa om här. 2014 valdes Sjoukje Dijkstra in i den internationella konståkningen hall of fame.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.