Berömda och glömda idrottskvinnor: Lina Tjerjazova

Lina Tjerjazova

Första gången jag skrev om vinterolympier hade jag med Marie Lindgren, vårt svenska medaljhopp i freestylegrenen hopp. Hon tog silver i OS i Lillehammer och idag skriver jag om hon som tog guld, Lina Tjerjazova från Uzbekistan. Idag kan ni njuta av finalen i hopp i OS i Beijing. Lina gick tragiskt bor 2019 efter en tids sjukdom, endast 50 år gammal.

Jag hittade Lina Tjerjazova när jag sökte efter olympiska guldmedaljörer från lite udda länder. Jag kom då ihåg guldmedaljören från hoppfinalen och att hon kom från Uzbekistan. Hon är den enda guldmedaljören i ett olympiskt spel från Uzbekistan, men också från hela Centralasien. Det gäller både vinter- och sommar-OS.

Lina Tjerjazova är född och uppvuxen i Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Hon tränade trampolin från början och gick 1987 över till freestyle. Hon debuterade i världscupen säsongen 89/90 och 92/93 var hon så bra att hon vann sex av åtta världscuptävlingar och såklart också den totala världscupen. Hon var favorit till det guld hon skulle vinna i OS i Lillehammer.

Efter OS-guldet 1994 fick hon veta att hennes mamma dött i en industriolycka tre veckor tidigare. Man hade velat undanhålla moderns död så att Lina skulle kunna koncentrera sig på att prestera. Det borde varit ett oerhört hårt slag för henne. På sommaren 1994 råkade hon själv ut för en träningsrelaterad olycka i USA och hamnade flera månader i koma. Läkare lyckades rädda hennes liv. 1995 la hon av med tävlandet.

Fattigdomen är utbredd i Uzbekistan och det finns inte stora möjligheter för människor att kunna satsa på en idrott. Lina Tjerjazova flyttade till Novosibirsk efter karriären och satsade på en idrottsverksamhet för ungdomar som inte alltid har råd. Hon adopterade en föräldralös flicka 2008, men avled 2019 och jag vet tyvärr inte vad som hände med den då 11-åriga flickan. Förhoppningsvis har hon fått ett bra hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.