Berömda och glömda idrottskvinnor: Fanny Blankers-Koen

Fanny Blankers-Koen

Fanny Blankers-Koen utsågs 1999 till århundradets bästa friidrottskvinna av internationella friidrottsförbundet. Idag går 100 metersfinalen för damer i OS i Rio och 1948 tog Blankers-Koen guld på samma distans.

Fanny Blankers-Koen föddes 1918 i Nederländerna och redan tidigt stod det klart att hon var en stor idrottstalang. Förutom friidrott ägnade hon sig bland annat åt simning, gymnastisk och tennis. 1935 satte hon nationsrekord på 800 meter och det var startskottet för hennes idrottskarriär. Hon var med i OS 1936 och tävlade i höjdhopp.

Sedan kom världskriget och de olympiska spelen ställdes in. Men trots svårigheter att tävla satte Blankers-Koen flera världsrekord i höjd, längd, sprint och häck. När kriget var över kunde Blankers-Koen äntligen delta i ett olympiskt spel igen och hon gjorde det med bravur. 1948 i London blev en stor succé och hon tog guld 100 m, 200 m, 80 m häck och korta stafetten. Hon kunde dock inte tävla i grenen 800 m eftersom det inte fanns med på OS-programmet.

Efter damernas inträde i friidrottstävlingarna i de olympiska spelen 1928 ansågs 800 m vara för långt och ströks efter ett OS. Det återkom inte på programmet förrän 1960. Nämnas kan också att maraton, det fick inte damerna springa i OS förrän 1984.

Fanny Blankers-Koen avslutade sin karriär 1955 efter att också ha nått stora framgångar i Europamästerskap. Hon var inte bara en fantastisk idrottskvinna, hon var även mamma. Sex veckor före två EM-guld i Oslo 1946 hade hon fött barn. Det hindrade henne inte från att ställa upp och vinna, även om hon inte vann lika mycket som hon skulle vinna i OS 1948. Efter detta kom hon att kallas den flygande hemmafrun. Men det är otroligt imponerande att ta guld strax efter en förlossning säger jag som har fött barn och absolut inte kunnat prestera på topp sex veckor efteråt.

1948 var hon trettio år och tvåbarnsmamma och många var kritikerna som sa att hon både var för gammal och borde bra hemma och ta hand om sina barn och sköta sina hushållssysslor. Hon lyssnade inte som tur var och åkte hem med fyra guld.

Hon drabbades senare i livet av alzheimers sjukdom och avled 2004 i sitt hemland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.