Berömda och glömda idrottskvinnor: Maria Rooth

Maria Rooth

Idag spelas bronsmatch i damernas hockeyturnering i OS i Beijing och vad passar inte då bättre än att skriva om Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, på damsidan? Maria Rooth är den bästa spelare vi har haft och hon är som enda svenska invald in ishockeyns hall of fame. Hon har ett OS-silver och ett OS-brons på sin meritlista.

Maria Roth är född och uppvuxen i Ängelholm och hon började spela hockey i Rögle som femåring. I pojklag, såklart. Hennes första damlag var Veddige, där hon spelade parallellt med olika pojklag. Efter studenten flyttade hon till USA för att spela hockey och studera kommunikation. Hon spelade där i Minnesota Duluth Bulldogs och vann amerikanska collagemästerkapen 2001-2003.

Med det svenska landslaget deltog hon i OS i Salt Lake City 2002 och i Turin 2006. På den här tiden var svenska damhockeylaget ett av världens bästa, men mot USA och Kanada var det inte mycket att göra. Brons blev det således 2002. 2006 lyckades laget med bragden att slå ut USA i semifinalen och på så sätt knipa ett silver. Den som kan hockey förstår vilken enorm bedrift det var.

Idag är Maria 42 år och lever ett kärnfamiljsliv i Ängelholm med fru och två barn. Hon har pratat mycket om vilken enormt jobbig process det varit att få adoptera sina egna barn och att det frågor hon och hennes fru fick under processerna, varit enormt jobbiga. Hon och hennes fru är biologisk mamma till varsitt barn. Maria jobbar idag med kommunikation, som hon är utbildad för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.