Berömda och glömda idrottskvinnor: Jackie Joyner-Kersee

Jackie Joyner-Kersee

Idag drar sjukampen igång i OS i Tokyo och då passar jag på att ge er historien om Jackie Joyner-Kersee, kvinnan som fortfarande innehar världsrekordet i sjukamp. Carolina Klüft var väl egentligen inte i närheten av det, men hon var den vi trodde skulle slå det en dag. Jackie Joyner-Kersee kommer från USA och hennes bror heter Al Joyner och var trestegshoppare. Han var gift med superstjärnan Florence Griffith-Joyner, som således var Jackie Joyner-Kersees svägerska.

Jackie Joyner-Kersee har två OS-guld i sjukamp från 1988 och 1992. Hon har även ett guld i längdhopp från 1988. Hon tog silver i sjukamp 1984 och brons i längd 1992 och 1996. Världsrekordet i sjukamp är från OS i Seoul 1988.

Efter OS 1996 slutade hon med friidrott för att bli basketspelare. Hon var mycket populär bland fansen, men gjorde ingen vidare succé på planen. Efter den satsningen gjorde hon comeback i sjukamp och lyckades vinna Goodwill Games 1998. Sedan försökte hon kvala in i längdhopp till OS i Sidney 2000, men misslyckades.

Jackie Joyner-Kersee må kanske inte ha slutat när hon var som bäst, men hon är en av friidrottens stora genom alla tider. Sjukamp är en otroligt krävande och mäktig gren och hon dominerade grenen under så många år. Dessutom kunde hon samtidigt ta guld i längdhopp. Hon har jämförts med den fantastiska idrottaren Babe Zacharias, som även hon är en riktigt stor idrottskvinna.

1 ping

  1. […] har betat av många av de absolut största stjärnorna genom tiderna och här kan du läsa och söka efter personer som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.